Hlavní obsah

Gočárovy mlýny obsadí stavbaři na jaře

Právo, Zdeněk Seiner

Přestavba památkově chráněných Gočárových mlýnů v Pardubicích, kde se o historické objekty podělil Pardubický kraj s rodinou Smetanových, může konečně začít. Stavbaři by se tu měli objevit už na jaře.

Foto: Repro vizualizace – Pardubický kraj

Kraj zachová gočárovskou podobu hlavní budovy mlýnů (objekt vlevo), další stavby se stylově přizpůsobí.

Článek

Kraj už nemůže start stamilionové investice odkládat. Do Gočárových mlýnů potřebuje co nejdříve přestěhovat Východočeskou galerii, aby uvolnila na zámku prostory pro expandující Východočeské muzeum.

„Máme hotový projekt od architekta Petra Všetečky a máme i stavební povolení. Jakmile vysoutěžíme firmu, může se začít stavět. Hotovo by mělo být po stavební stránce do konce roku 2022 a nové prostory se otevřou veřejnosti v roce 2023, kdy bude Východočeská galerie slavit 70 let,“ řekl Právu náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek (KPK).

Galerie by tak měla získat mimořádně atraktivní výstavní prostory, které jí chyběly. Už dnes kupuje rozměrnější díla, která by doposud neměla kde veřejnosti ukázat.

Spoléhají na dotace

Pardubický kraj je jako investor a zadavatel pod určitým tlakem. Dokončení přestavby Gočárových mlýnů odbrzdí rozšíření muzea do bývalých koníren.

Kraj zároveň investuje do normalizačního objektu bývalého okresního výboru KSČ, dnes Domu hudby, a do řady dalších staveb, například na Příhrádku nebo na hradu Rychmburk a dalších.

Český architekt si skvělou investicí splnil svůj sen

Tipy a trendy

Pro půlmiliardové investice prostředky má, ale spoléhá i na evropské dotace prostřednictvím integrovaného programu Hradubické aglomerace.

„Potřebné prostředky na zahájení stavby jsme zahrnuli do návrhu rozpočtu pro příští rok. Hodnota celé zakázky před soutěží je 230 milionů. Jsme asi jedni z prvních v tomto areálu připravení zodpovědně zahájit práce, v našem případě na revitalizaci hlavní budovy od architekta Josefa Gočára, kterou Pardubický kraj zakoupil pro účely Východočeské galerie,“ potvrdil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám