Hlavní obsah

Gigantický chodník a jeskyně mají být dílem obrů

Novinky, fis

Kdo se rád nechává unést tajuplnými pověstmi a mýty, možná už slyšel o neobydleném skotském ostrově Staffa a tamní Fingalově jeskyni. Návštěva tohoto místa znamená stát přímo v srdci prastaré legendy.

Foto: Profimedia.cz

Fingalova jeskyně

Článek

Říká se, že obři Fingal (Benandonner) ze Skotska a Finn MacCool z Irska spolu chtěli vést souboj, a tak Finn propojil Skotsko s pobřežím dnešního Severního Irska gigantickým chodníkem. Cesta z asi 40 tisíc čedičových sloupů je tam dodnes. Místo obrů ji prošlapávají turisté.

Foto: Profimedia.cz

Obrův chodník

Obr Fingal vytvořil dle pověsti jiný fascinující úkaz. Ukrývá se na ostrově Staffa, který udivuje už zdálky. Jsou tam vidět nápadně symetricky tvarované skalní stěny, jež daly už dávno vzniknout legendám, že se jedná o výtvor obrů. To kvůli velikosti čedičových sloupů, které stěny skal tvoří.

Na ostrově Staffa se můžete podívat také do Fingalovy jeskyně. Ta je jakýmsi přírodním chrámem tvořeným taktéž hranatými čedičovými sloupy. Stejně jako dlouhý chodník měl i zhruba 80 metrů hlubokou jeskyni podle legendy vybudovat obr Fingal.

Foto: Profimedia.cz

Mystická Fingalova jeskyně

Jeskyně, do níž se kvůli vodě bez holínek asi nepodíváte, proslula melodickými ozvěnami vln tříštících se o skalní bránu. Tyto specifické zvuky dokonce inspirovaly německého romantického skladatele Felixe Mendelssohna k sepsání skladby Hebridy, zvané také Fingarova jeskyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám