Hlavní obsah

Češi jsou osmnáctým nejšťastnějším národem. Finové opět první

Finsko obhájilo svou pozici a je popáté zemí s nejšťastnějšími lidmi na světě. Vyplývá to ze zprávy World Happines Report 2022, kterou sestavila Síť OSN pro řešení udržitelného rozvoje. Na dalších příčkách jsou Dánové, Islanďané, Švýcaři, Nizozemci či Lucemburčané. Česká republika má 18. místo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při hodnocení štěstí vycházejí autoři studie mimo jiné z názorů obyvatel takřka 150 světových zemí. Ptají se jich, jak se jim žije, zároveň zkoumají HDP, délku života, sociální podporu, úroveň svobody či míru korupce.

Nízká kriminalita, množství přírodních krás, dobrá zdravotní péče a jen nízká míra obyvatel žijících v chudobě učinily z Finska už popáté nejšťastnější národ světa. Obdobně dobře si vedou i další zmiňované státy jako Dánsko, Island či Švýcarsko.

Polární trek ve Finsku? Divočina vám nedá absolutně nic zadarmo

Cestování

Česká republika podle zprávy dosahuje dobrého HDP i kvalitní sociální podpory. Češi se také těší velké svobodě, co se týče rozhodování a životních voleb. Vzhledem k 18. příčce si tedy nevedou vůbec špatně, jsou dokonce šťastnější než Francouzi, Španělé, Italové, Chorvati či Japonci.

Lidé si pomáhali

Naopak nejméně šťastným národem jsou Afghánci. Před nimi jsou už jen obyvatelé Libanonu, Zimbabwe, Rwandy, Botswany či Lesotha a dalších afrických či asijských států.

Kodaň je nejbezpečnějším městem planety

Cestování

Podle týmu, který zprávu sestavil, se lidé v minulém roce obecně více uchylovali k dobrým skutkům a finančně pomáhali. „Pomáhání cizím lidem, dobrovolnictví nebo finanční dary byly v roce 2021 silně zastoupeny ve všech částech světa, oproti době před pandemií narostly o 25 procent,“ uvedl John Helliwell, šéf zprávy a profesor ekonomie z Univerzity Britské Kolumbie.

Studie byla nicméně uskutečněna ještě před ruskou invazí na Ukrajinu. Obě země si v míře štěstí vedly průměrně — Rusko si přiřklo 80. příčku a Ukrajina 98.

10 nejšťastnějších národů světa
1. Finsko
2. Dánsko
3. Island
4. Švýcarsko
5. Nizozemsko
6. Lucembursko
7. Švédsko
8. Norsko
9. Izrael
10. Nový Zéland
Zdroj: World Happines Report

Anketa

Cítíte v životě štěstí?
Rozhodně ano
29,9 %
Spíše ano
52,5 %
Spíše ne
12,5 %
Rozhodně ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 2345 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám