Hlavní obsah

Fidži se chce světu otevřít koncem roku. Má to však háček

Tichomořské souostroví Fidži chce koncem letošního roku otevřít hranice turistům. Vstup bude mít však striktní pravidla. Kromě dokončeného očkování a potvrzení o negativním PCR testu se bude brát zřetel i na to, zda lidé přijíždějí z nerizikové země vedené na takzvaném zeleném seznamu. Jeho kritéria však nejsou aktuálně známá.

Foto: Profimedia.cz

Fidži by se mělo návštěvníkům otevřít v prosinci.

Článek

První turisté by na exotické souostroví mohli dorazit už v prosinci. Datum se ale podle serveru CNN může ještě posouvat, pokud bude váznout očkování populace. „Kolektivně usilujeme o znovuotevření v prosinci,“ potvrdil začátkem září ministr obchodu, dopravy a cestovního ruchu Faiyaz Koya.

„Díky zodpovědnému chování zredukujeme komunitní přenos a ujistíme návštěvníky, že Fidži je bezpečnou destinací pro dovolenou a nebude zdrojem nákazy v jejich domovských zemích,“ doplnil ministr.

Vietnam otevře hranice turistům. Začne s jedním ostrovem

Cestování

Součástí plánu na znovuotevření země má být i národní letecký dopravce Fiji Airways. „Plánují znovu spustit linky na mnoha letištích, kde operovaly, a poskytnout své kapacity,“ okomentoval vizi šéf fidžijské turistické centrály Brent Hill. Dodal, že součástí strategie mají být i výhodné akce na letenky či ubytování.

Na cestovním ruchu závisí

Fidži je na cestovním ruchu silně závislé. Turismus tvoří takřka polovinu HDP, konkrétně asi 40 procent. Místní obyvatelé, kteří v odvětví pracují, proto zprávu o znovuotevření země přivítali s nadšením. „Jsme natěšení, že před koncem roku budeme moci znovu sdílet fidžijského ducha se světem,“ uvedl majitel jednoho z místních resortů.

Stěžejním bodem plánu na znovuotevření je i speciální mobilní aplikace CareFiji, do které se návštěvníci zaregistrují. Ta jim ukáže, které hotely a resorty splňují speciální certifikaci a pravidla vydaná vládou.

Podle CNN obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny na 33 procent obyvatel Fidži. Premiér Josaia Voreqe Bainimarama nicméně uvedl, že alespoň jednu dávku dostalo už 97,2 procenta cílové populace. Nepřesnost dat má podle Tourism Fiji souviset s věkem očkovaných. Jedna čtvrtina populace je totiž mladší 18 let a země zatím s jejich vakcinací nezačala.

Kanada je opět otevřená turistům. Musejí mít očkování

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám