Hlavní obsah

Expedice na Mars se připravuje i na alpském ledovci

Novinky, fis

Co nejreálnější představu o tom, jak by mohla vypadat návštěva astronautů na planetě Mars, si snažili vědci udělat na rakouském alpském ledovci. Po jeho skalnatém a zmrzlém povrchu se někteří členové výzkumu pohybovali i v těžkých skafandrech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci si vybrali ledovec Kaunertal k přípravě expedice na MarsVideo: Reuters

 
Článek

Komplikovaná vesmírná expedice na Mars vyžaduje samozřejmě pečlivou a dlouhou přípravu. Jednou její částí je také simulace prostředí. Výzkumníci první týden v srpnu přijeli na dvoutýdenní stáž na alpský ledovec Kaunertal s cílem prohloubit spektrum informací potřebných pro další přípravy cesty na takzvanou rudou planetu. Ta se podle současných odhadů uskuteční asi za 20 až 30 let.

Vědci se domnívají, že před zhruba třemi milióny lety byla na Marsu voda, která je nyní zmrzlá v obdobné ledovce, jako je Kaunertal, také doplněné skalnatým povrchem a pískem. Ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem se vědci snažili využít vcelku autentické podmínky, aby odhalili další úskalí, s jakými by se astronauti mohli potýkat při expedici na Mars.

Navzdory slunnému počasí někteří členové výzkumného týmu oblékli skafandry o váze až 50 kilogramů a kromě jiného si vyzkoušeli nesnadnou komunikaci s řídícím střediskem, na jehož odpověď museli čekat třeba 20 minut.

Gernot Groener, ředitel odborné organizace Austrian Space Forum, řekl agentuře Reuters, že ačkoliv výzkumníci nemohou snížit gravitaci a vytvořit stejné podmínky, jaké jsou na Marsu, v některých aspektech se jim mohou v prostředí ledovce velmi přiblížit. Jejich hnacím motorem je prý sen o objevení nového světa.

Místo zimních radovánek

Ledovec Kaunertal je běžně místem, na které míří vyznavači zimních sportů. Lyžařská oblast Kaunertaler Gletscher slibuje od října do června sníh a několik desítek kilometrů širokých sjezdovek uspokojí i náročné sportovce.

Na své si přijdou kromě lyžařů také snowboardisté a freeride jezdci, pro které jsou tam ideální podmínky na jaře a na podzim. Adrenalinová jízda je zaručena.

Reklama

Výběr článků

Načítám