Hlavní obsah

Exotická zámořská dovolená si žádá kvalitní pojištění

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi stále více tráví svou dovolenou v zahraničí a nebojí se vyrážet i do vzdálenějších destinací mimo Evropu. V posledních letech je láká jihovýchodní Asie (hlavně Thajsko) a potom také oblast Karibiku (Kuba, Dominikánská republika). Z dostupnějších míst je pak jasným favoritem Egypt. Hlavní sezónou pro cesty za oceán je období od prosince do dubna.

Článek

S nárůstem zahraničních dovolených úměrně stoupá i nezbytnost kvalitního cestovního pojištění. V cizině totiž není většinou lékařská péče bezplatná a případní pacienti musí uhradit za léčení nemalou částku.

Onemocnění nebo úraz, které vyžadují hospitalizaci, či nutná repatriace zpět domů tak může dotyčného stát i několik set tisíc korun.

Variace připojištění

Pojistné produkty pro cestu do Evropy zahrnují léčebné a související výlohy, asistenční služby, úraz a ochranu osobních věcí. Pro výlet mimo Evropu jsou potom doplněny navíc o odpovědnost za škodu na zdraví nebo na majetku, právní ochranu, případně o zmeškání či zpoždění odjezdu a únos dopravního prostředku.

Pro řadu aktivit a rizik je možné sjednat připojištění. Jednotlivé pojišťovny se mohou lišit např. v tom, co považují za rizikové činnosti. Zpravidla mezi ně patří rafting, surfing, potápění, paragliding, horolezectví, bungee jumping, lyžování atd. Připojistit se ale může i majitel domácích mazlíčků – ušetří peníze jak při veterinární péči, tak i v případě škody, kterou může způsobit zvířátko v zahraničí.

Pojištění v rámci platební karty nestačí

Při cestách do zahraničí se rozhodně nestačí spoléhat na pojištění obsažené v platebních kartách. To může mít omezené limity pojistného plnění, které mohou být nedostačující. V některých případech je navíc potřeba „aktivovat“ cestovní pojištění úhradou služby (např. ubytování) v zahraničí kartou.

Zákonné zdravotní pojištění v cizině také rozhodně nestačí. V Evropské unii máme nárok na zdravotní péči ze svého zákonného zdravotního pojištění, ale to neznamená to, že je tato péče bezplatná. Ve většině zemí se uhradí nemalá spoluúčast v hotovosti. Zákonné pojištění navíc nepokrývá další náklady jako např. prodloužení pobytu nebo repatriaci.

Jeden případ za všechny

Jak důležité je kvalitní pojištění zejména ve vzdálených zemích, to ukazuje jeden případ za všechny z praxe Evropské cestovní pojišťovny: uklouznutí na vlhké lodní palubě, zlomení krčku stehenní kosti. Asistenční služba zajišťuje převoz do kvalitní nemocnice.

Lékař z Prahy sleduje a konzultuje průběh léčby. Asistenční služba zajišťuje prodloužení pobytu manžela pacientky, zařizuje nový termín návratu a podmínky k tomu, aby pacientka byla v letadle na lehátku. Z Prahy přilétá zdravotník, který o pacientku při návratu pečuje. Od chvíle úrazu až do přijetí v nemocnici v ČR dosáhly náklady 722 000 Kč.

Reklama

Související články

Jak cestovat s dětmi a nezbláznit se z toho

Stalo se vám o prázdninách, že jste vyrazili na dovolenou s dětmi a dopadlo to rodinnou katastrofou? Kolikrát jste pak v hotelu nebo na procházce kolem památek...

Výběr článků

Načítám