Hlavní obsah

Egyptský hotel je vyroben ze soli. Nabízí odpočinek i od technologií

Novinky, dov

V hotelu Adrere Amellal abyste moderní svět pohledali, přesto tento egyptský kus ráje hostí návštěvníky z celého světa. Není zde elektřina, v noci si nocležníci musejí vystačit se svíčkami či petrolejovou lampou, vodu pijí z místního podzemního pramene. Je to kus jednoduchého světa na pokraji pouště, kde si hosté odpočinou od moderních technologií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V egyptském hotelu si návštěvníci odpočinou od moderního světaVideo: AP

 
Článek

Moderní svět na kraji oázy Siwa skutečně nehledejte. Adrere Amellal je obklopen písečnými dunami, solnými jezery a životodárnou oázou, bujícími olivovníky a palmami. V okamžiku, kdy návštěvníci překročí práh hotelu, ohromí je fakt, jak moc je toto místo vytržené z časů dávno minulých.

Po spalující cestě pouští tu na hosty čeká bazén plný studené vody čerpané z podzemního pramene, klimatizaci ale uvnitř hotelu nenajdou. Tradiční jídlo připravuje místní kuchyně ze surovin vypěstovaných v okolí a pokoje k večeru osvítí světlo svíček či petrolejových lamp. Hosté tu navíc přestávají být otroky telefonů a počítačů, protože elektřina nebo internet zde prostě není.

Kus ráje v poušti

Adrere Amellal v jazyce Berberů znamená „Bílá hora“, čímž komplex odkazuje k hoře, v jejíž blízkosti je postaven. Leží ve vesnici Jaafar, která své jméno údajně získala po šejkovi, jenž zde prý založil první usedlost a je v Jaafaru i pohřbený. Veškerý materiál pro výrobu nábytku a doplňků v prostorách hotelu je přírodní. Postele i noční stolky jsou vyřezané ze solného kamene, stejně tak i doplňky v celém komplexu.

Hotel má celkem 40 pokojů a žádný z nich není stejný jako ten druhý. Pro jejich tvorbu se místní inspirovali starověkými tradičními strukturami. Jednoduchého luxusu si zde v minulosti už užíval například princ Charles s vévodkyní z Cornwallu, kterou uchvátila prostota a ekologický koncept celého hotelu. Nejsou také jediní. „I když zde nemáme elektřinu, lidé sem jezdí z celého světa. Naši hosté přicházejí z Ameriky, Evropy i Asie,“ řekl manažer hotelu Ahmad Mohamad Khalifa.

Tlusté zdi hotelu jsou postavené ze směsi bahna a solného kamene, které se říká kershif. Během dne tato surovina pohlcuje horko a stejně tak dobře izoluje teplo za studené noci.

Jedním z lidí, kteří se na stavbě hotelu před více jak 20 lety podíleli, byl i Mohamed Ahmad. Ten je jedním z nejstarších zaměstnanců v místním podniku na opracovávání solného kamene. „Nejen hotel, ale i mnoho domů v Jaafaru je postaveno z našeho místního kamene. Je to zdravé, protože pochází ze země, kterou známe, na které žijeme.”

Na první pohled se zdá, že je Jaafar a jeho slavný hotel opuštěn světem. Odpojení od moderní techniky a internetu je ovšem pro mnohé z nás dnes luxusem, po kterém čas od času duše úpěnlivě touží. Je dobré si připomenout, jaké to je žít okamžikem, bez zvonícího smartphonu v kapse. Za tuto výhodu ovšem návštěvníci zaplatí až přes 600 dolarů za noc, v přepočtu přes 15 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám