Hlavní obsah

EasyJet začne cestujícím účtovat využívání úložného prostoru nad sedadly

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkonákladové aerolinky easyJet oznámily, že v příštím roce zpoplatní využívání úložného prostoru nad sedadly. Dosud společnost umožňovala všem, aby cestovali s příručním zavazadlem zdarma, od 10. února to bude možné jen s batohem či taškou, které se vejdou pod sedačku. Nové nařízení se má nicméně týkat jen pasažérů, kteří poletí v rámci nejnižšího tarifu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle pravidel již nebude možné cestovat s příručním zavazadlem zdarma. Nově si za tuto možnost budou muset lidé připlatit, současně si vyberou také sedadlo buď v přední části letadla, nebo s extra prostorem na nohy, uvádí server Guardian. Cenový rozptyl má být mezi 7,99 librami až 24 librami jedním směrem (233 korun až 700 korun).

Pro cestující, kteří jsou zvyklí u společnosti létat za vyšší tarify nebo jsou i členy programu pro stálé zákazníky, se nic nezmění, i nadále si budou moci brát malé příruční zavazadlo i s batohem, taškou či kabelkou.

Zákazníci se zlobí

Důvodem pro zavedení poplatku je podle aerolinek zlepšení dochvilnosti, která je pro cestující důležitá. „Pokud musí u brány kvůli nedostatku místa odevzdat zavazadla, může se let opozdit, což je frustrující,“ uvedl šéf zákaznické zkušenosti Robert Carey. „Naše nová politika zlepší nástup i dochvilnost, cestující si budou také jistí, co s sebou budou mít na palubě,“ doplnil.

Nová pravidla vyvolala u zákazníků vlnu nevole. Na sociální sítě někteří napsali, že jde o hodně nešťastné načasování a hloupé rozhodnutí, které nyní easyJet už nijak neodliší od konkurenčních aerolinek Ryanair a Wizz Air, uvádí server Daily Mail.

Je pravděpodobné, že easyJet chce zavedením nové zavazadlové politiky trochu dohnat i finanční ztráty způsobené koronavirem. Společnost minulý měsíc uvedla, že kvůli pandemii činí její roční propad 1,27 miliard liber (37 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám