Hlavní obsah

Duny na exotickém Mauriciu hrají sedmi barvami

Novinky, mšv

Ostrov Mauricius je samotné ztělesnění exotiky. Tyrkysové vody Indického oceánu omývají běloskvoucí pláže, za kterými bují zelená džungle. Tím ovšem výčet přírodních krás nekončí. Jednou z pozoruhodností je také oblast zvaná Chamarel. Ta fascinuje pralesem, elegantními vodopády, ale hlavně unikátními sedmibarevnými dunami.

Foto: Profimedia.cz

Sedmibarevnou půdu obklopuje zelená vegetace.

Článek

I když by se mohlo zdát, že je Mauricius jen královstvím líných letních dovolených, kde se dá pouze válet na pláži, opak je pravdou. Sedmibarevná země (v originále Seven Coloured Earths) je jednou z hlavních turistických atrakcí exotického ostrova, a to už někdy od 60. let minulého století. Ačkoli je celá plocha poměrně malá, jejím neobvyklým vzezřením se přijíždějí kochat desítky turistů.

Foto: Profimedia.cz

Napočítali byste sedm barev?

Název Sedmibarevná země se vztahuje k počtu odstínů, které zde mohou turisté napočítat – od cihlově červené po světle hnědou. Při určitém postavení slunce se duny mohou zdát dokonce fialové, modré nebo zelené.

Foto: Profimedia.cz

Duny skutečně hrají všemi barvami.

I vědci si trochu lámou hlavy s tím, jak tento přírodní úkaz vznikl. Jistě ale vědí, že se jedná o pozůstatek sopečné činnosti a že do současných tvarů duny vymodeloval déšť. Zajímavostí také je, že půda vůbec nepodléhá erozi.

Podle portálu Mauritius Attractions je nejlepší dobou k návštěvě svítání. Samotné duny jsou ohraničené dřevěným plotem, takže je návštěvníci mohou obdivovat jen mírně zpovzdálí. V obchůdku, který se ovšem nedaleko nachází, si mohou zakoupit tubičky s malým vzorkem půdy na památku.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády u Chamarelu jsou prý ty nejhezčí na ostrově.

Pastvou pro oči je ovšem celá oblast kolem vesnice Chamarel. Pozornost turistů si zaslouží také elegantní úzké vodopády, které padají do řeky pod skalním masivem. Návštěvníci si navíc mohou vybrat, zda se jejich krásou chtějí pokochat zezdola, či seshora. Chamarelské vodopády jsou údajně těmi vůbec nejpopulárnějšími a nejhezčími, které se na Mauriciu nacházejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám