Hlavní obsah

Drážďany nejsou jen Zwinger. Město a okolí láká na rozmanité aktivity

Drážďany netřeba Čechům dlouze představovat. Saská metropole se stala díky dobré dostupnosti oblíbeným místem na nákupy i procházky. Město a jeho okolí ovšem nabízejí více zajímavostí než jen Prager Strasse a proslulý Zwinger. Turisté mohou vyrazit například za cyklistikou, vínem či známým míšeňským porcelánem.

Foto: Profimedia.cz

Drážďany lákají nejen k nákupům.

Článek

Saská metropole je ideální víkendovou destinací právě kvůli své skvělé dostupnosti. Do Drážďan se dá pohodlně dojet autem, ale i vlakem přes Děčín. A jelikož jde o oblast, která je Čechy hojně navštěvována, prakticky všechny užitečné turistické informace najdou návštěvníci na webových stránkách ve svém rodném jazyce.

Přestože jsou Drážďany častým cílem zejména pro nákupy, nabízí i několik pamětihodností. Kvůli bombardování za druhé světové války z historického centra Drážďan dnes vystupují především chrám Frauenkirche, jenž je jednou z nejvýznamnějších barokních staveb celého Německa, operní dům Semperoper nebo proslulý Zwinger.

I takto známé památky však mohou návštěvníky překvapit. Ve Zwingeru například na léto připravili interaktivní výstavu, která si klade za cíl barokní areál představit. Součástí budou panoramatické projekce i virtuální realita.

Nejstarší lázně v Sasku jsou k Čechům přívětivé

Cestování

Méně známým místem Drážďan je Barokní čtvrť, v němčině nazvaná Barockviertel. Ta vznikla po velkém požáru, který v roce 1685 zničil starou část města na pravém břehu Labe. Postavením čtvrti si saský kurfiřt a polský král Augustus II. Silný splnil svůj sen o vybudování barokní rezidentní části města. Místní řady patricijských domů nabízejí dobrý náhled na to, jak Drážďany vypadaly v minulosti.

Dnes je Barockviertel místem, kde návštěvníci naleznou největší množství řemeslných obchůdků ve městě, ale také různé stravovací podniky. Mohou tu pořídit lokální suvenýry a výrobky a kochat se zdobenými barokními fasádami a arkádami.

Foto: Profimedia.cz

Drážďanské Velké zahradě vévodí ranně barokní palác.

Oázou klidu je v Drážďanech rozlehlý park Großer Garten neboli Velká zahrada, který pokrývá takřka dva kilometry čtvereční. Založen byl už roku 1676 a veřejně přístupný je od roku 1814. Park se nachází přímo v centru města a dá se do něj pohodlně dojít pěšky. Vévodí mu ranně barokní palác zasazený přesně vprostřed zahrady. Ta není jen místem, kde si mohou místní či turisté odpočinou, ale kde se koná i řada kulturních akcí.

Na okraji zelené oázy se pak nacházejí Botanická a Zoologická zahrada. Lákadlem zejména pro rodiny bude místní miniaturní železnice fungující od roku 1950, po které mohou návštěvníci vyrazit na zevrubnou prohlídku parku.

Za památkami i vínem

Trochu času se nevyplatí věnovat jen samotným Drážďanům, ale i okolí města. Region Saské Polabí, který se rozkládá zhruba od Pirny, přes Míšeň do Torgau, návštěvníkům nabízí pestrou škálu aktivit, ať už jsou to památky, cyklistika nebo třeba vinařská stezka.

Jen za drážďanskými humny najdete městečko Radebeul, které by vám nemělo uniknout, pokud se řadíte mezi fanoušky indiánského náčelníka Vinnetoua. Žil a zemřel tady totiž jeho autor, spisovatel Karl May. V místním muzeu se můžete o slavném díle dozvědět spoustu informací, součástí expozice je i řada unikátních exponátů z filmů nebo sbírka věnovaná severoamerickým Indiánům.

Foto: Profimedia.cz

Míšeň je domovem slavné porcelánky, ale také nejstaršího německého zámku.

Malebná Míšeň je domovem proslulé porcelánky. Zdejší manufaktura začala v roce 1710 vyrábět porcelán jako vůbec první v Evropě, místo původů jde na produktech poznat podle typické značky dvou překřížených mečů. Zájemci mohou nahlédnout pod pokličku celému výrobnímu procesu, při prohlídce se seznámí nejen s historií továrny, ale také s různými ručními technikami, ve výstavní síni si pak prohlédnou největší sbírku míšeňského porcelánu na světě.

Míšeňská porcelánka začala ve zmíněném roce 1710 fungovat v areálu nejstaršího německého zámku Albrechstburg postaveného v pozdně gotickém slohu. Vybudován byl mezi léty 1471 a 1495 a nelze ho přehlédnout. Tyčí se přímo v centru města nad řekou Labe a součástí komplexu je také gotická katedrála, Míšeňský dóm.

Foto: Profimedia.cz

Město nadchne historickou architekturou.

Zámek už v minulosti fascinoval návštěvníky promyšlenou architektonickou podobou, a to platí dodnes. Má navíc otevřeno po celý rok.

Koho netáhnou památky ani muzea, může nasednout na kolo. Místní cyklostezka Elberadweg je údajně tou nejpopulárnější v Německu, vede totiž zejména podél Labe a je tak velmi nenáročná. Žádné stoupání nebo frekventované silnice, hlavně rovinka a klid. Cyklistiku lze spojit také s vínem. Saská vinařská stezka vede krajinou, která má 850letou tradici pěstování révy.

Foto: Profimedia.cz

V Sasku se nachází jedna z nejmenších vinařských oblastí v Německu.

Stezka vede od Pirny až do Míšně a přilehlých vinařských vesniček, vydat se po ní můžete nejen na kole, ale i pěšky. Přestože se jedná o jednu z nejmenších vinařských lokalit v celém Německu, panují tu dobré podmínky pro výrobu bílého vína zejména odrůd Müller-Thurgau, ryzlinku, rulandského šedého či rulandského bílého.

Nejnáročnější rekonstrukcí památky v dějinách byla obnova drážďanské Frauenkirche

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám