Hlavní obsah

Drábské světničky zůstanou zavřené

Turistické weby i různé tištěné průvodce stále v nabídce výletů doporučují i ten, který turisty zavede na pozůstatky skalního hradu Drábské světničky v Českém ráji. Jeden z nejvyhledávanějších cílů chráněné krajinné oblasti, který láká jedinečnými výhledy na Bezděz i Ještěd, se pro turisty ale letos neotevřel a postupně vychází najevo, že se to nezmění možná i několik let.

Foto: Profimedia.cz

Drábské světničky patří k oblíbeným výletním cílům.

Článek

Důvodem je celkové opotřebení pískovcových skal, k němuž došlo právě vlivem dlouhodobého náporu turistů. Ti se sem podle Lesů ČR, které se o turistickou lokalitu starají a nechaly ji uzavřít, budou moci vrátit, až se najde řešení, které umožní jejich pohyb bez dalšího poškozování skal.

„Na hradě jsou poškozené sloupové jámy, historické schody i tesané podlahy. V místech, kde turisté překonávají větší převýšení, jim kvůli prošlapům hrozí pád nebo zvrtnutí nohy,“ upozornila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Hornické muzeum v Podkrušnohoří láká na světový unikát

Tipy na výlety

Podle odhadů navštívilo Drábské světničky každoročně až 100 tisíc turistů. Důsledky jejich náporu jsou podle památkářů nejvíce poznat v hradní kapli. Vytesané schodiště vedoucí k oltáři prakticky zmizelo, jednotlivé schody se během desítek let obrušovaly, postupně se staly skluzavkou a dnes jsou jen kamenným blokem se sklonem a drobnými připomínkami schodů.

„Vytvořeným žlabem dnes stéká voda, víří se tu písek a tímto způsobem dochází k degradaci schodiště už i přirozenou cestou,“ popsal pro Českou televizi Petr Jenč, archeolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Neutrpěla přitom jen hradní kaple. Na návštěvnických trasách postupně vznikla koryta zaříznutá do pískovce místy až přes metr hluboko. „Každý návštěvník, včetně toho nejohleduplnějšího, si malinký kousíček hradu odnesl na svých botách. Zejména za mokra je totiž měkký pískovec velice náchylný k obrušování,“ varoval už před časem mimo jiné také Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, který se připojil k odborníkům upozorňujícím na zhoršující se stav Drábských světniček.

Systém lávek

Lesy ČR neuzavřely celou lokalitu, ale pouze přístup ke skalnímu hradu. Areálem Drábských světniček je tak možné nadále procházet, stejně jako si vychutnat pohledy do krajiny z vyhlídek v okolí hradu. Pro něj samotný se teď hledá řešení, které by dokázalo rostoucímu turismu odolávat.

„Předpokládáme, že vznikne systém lávek, díky kterým nebude docházet ke kontaktu návštěvníků s pískovcem,“ řekl Jaroslav Čacký, lesní správce Lesů ČR. Kdy se tak stane, není zatím jasné, pravděpodobně ale ne dříve než za tři roky.

Vrchol Pusteven zdobí sochy šelem z písku

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám