Hlavní obsah

Dóm Družby národů v mrazivé uralské jeskyni láká turisty už 99 let

Novinky, Klára Fischleinová

Ruská Kungurská ledová jeskyně ležící v evropské části Uralu je hned v několika ohledech unikátní. Jeskynní jezera, krápníky i ledové útvary si tu navíc lze prohlédnout ve světle moderní laserové show.

BEZ KOMENTÁŘE: Krátká návštěva jednoho z jezer Kungurské ledové jeskyně

 
Článek

Krasová Kungurská jeskyně umístěná mezi městy Perm a Jekatěrinburg je nejstarší exkurzní jeskyní v Rusku i nejstarší zpřístupněnou sádrovcovou jeskyní na světě. Příští rok oslaví stoleté výročí od návštěvy první turistické skupiny. Její atraktivita ale stále neupadá, naopak místní inovace lákají nové a nové návštěvníky. Komory tří turistických okruhů jsou osvětlené barevnými paprsky, které vytvářejí na stěnách plejádu kouzelných stínů.

Foto: Profimedia.cz

Část barevně nasvícených prostor ledové Kungurské jeskyně.

Kungurská jeskyně láká mimo jiné 70 podzemními jezery, z nichž nejrozlehlejší v exkurzní části je Velké podzemní jezero v dómu Družby národů. To se rozprostírá na ploše téměř 1500 čtverečních metrů.

Foto: Profimedia.cz

Stěny Kungurské jeskyně jsou posety kamennými i ledovcovými útvary, často obřích rozměrů.

Ve svém nitru má ledová jeskyně dále 50 komor, které jsou většinou velké. Je tu jen málo úzkých průchodů, což je jednou z výsad této jeskyně. Z délky necelých šesti kilometrů podzemních chodeb je přibližně čtvrtina zpřístupněna pro turisty. Ty sem vábí nejen bezpočet krápníků a ledových útvarů, ale i příběhy spojené s jeskynními malbami, které tu byly objeveny.

V roce 2011 začala část Kungurské jeskyně navíc fungovat jako ozdravovna. Zejména alergici a astmatici si sem chodí léčit své zdravotní obtíže. Vzduch v hloubce zhruba 80 metrů je totiž zbaven prachu a mikrobů. Teplota se tu pohybuje okolo snesitelných 5 až 6 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé špičaté rampouchy na vysokých stropech Kungurské jeskyně.

Velkou výhodou Kungurské ledové jeskyně je její dobrá dostupnost. Leží necelé čtyři kilometry od vlakového nádraží, kde staví transsibiřské rychlíky. Dopravit se sem je možné i autobusem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám