Hlavní obsah

Do Španělska v srpnu přijel rekordní počet turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělsko v srpnu navštívil rekordní počet zahraničních turistů. Celkem do země přijelo 8,3 miliónu turistů, o 7,1 procenta více než před rokem. Čísla zveřejněná ministerstvem cestovního ruchu jsou velmi pozitivním signálem pro španělskou ekonomiku, která bojuje s recesí. Podle analytiků Španělsku pomohly nepokoje v Egyptě a Turecku. Za leden až srpen počet turistů stoupl o 4,5 procenta na 42,3 miliónu.

Foto: Profimedia.cz

Španělské pobřeží Costa Brava prožívá renesanci.

Článek

Turistika se na hrubém domácím produktu čtvrté největší ekonomiky eurozóny podílí zhruba 11 procenty. Je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z mála, které i v době krize roste.

Nejvíce se v srpnu zvýšil počet turistů ze severní Evropy, a to o 18,1 procenta. Počet turistů z Francie stoupl o devět procent.

Za osm měsíců nejvíce rostl počet turistů z Ruska, a to o téměř 31 procent. Vyšší byl i počet turistů z Británie, Francie a Německa, tedy ze zemí, které mají na celkovém počtu turistů ve Španělsku největší podíl. Naopak se snížil počet turistů z Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Sagrada Familia v Barceloně

Čísla samostatně za Českou republiku ministerstvo nezveřejnilo, řadí ji mezi zbytek Evropy. Tato oblast má na celkovém počtu turistů podíl zhruba pět procent. V srpnu se počet turistů z tohoto regionu zvýšil o 11,1 procenta.

Nejoblíbenější regionem je Katalánsko, které mělo na celkovém počtu turistů podíl 26,1 procenta. Následují Baleárské ostrovy s podílem 19,7 procenta. Počet turistů v Katalánsku za osm měsíců stoupl o 6,5 procenta a na Baleárských ostrovech o 8,3 procenta, napsala agentura ANSA.

Španělsko je jednou z největších turistických destinací na světě, i když z pozice světové trojky podle počtu příjezdů zahraničních turistů ho již sesadila Čína. První dvě příčky patří Francii a Spojeným státům.

Reklama

Související témata:

Související články

Oviedo, město chodcům zaslíbené

Ne že by auta měla do hlavního města španělské Asturie zakázaný vjezd, to jen chodců si tu jaksi víc hledí. Soudě alespoň podle množství laviček, odpočinkových...

Výběr článků

Načítám