Hlavní obsah

Do francouzského skiareálu dopravili sníh helikoptérou. Ekologové zuří

Novinky, mšv

K netradičnímu kroku se uchýlili ve francouzském lyžařském středisku Luchon-Superbagnères v Pyrenejích. Když kvůli teplému počasí roztál sníh na sjezdovkách, rozhodli se dopravit ho z vyšších poloh helikoptérou, čímž pořádně rozhněvali ekology, píše britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Svahy v nižších polohách jsou prakticky bez sněhu.

Článek

Během akce bylo na níže položené sjezdovky, určené zejména začátečníkům, vrtulníkem dopraveno 50 tun sněhu. Náklady na celou operaci se podle šéfa městské rady Hervého Pounaua srovnají do konce sezony. Bez sněhu by nicméně středisko bylo ztraceno.

„Vyčíslili jsme to na pět až šest tisíc eur (123 tisíc až 148 tisíc korun), ale s vědomím, že v dlouhodobém horizontu se nám investice asi desetinásobně vrátí,“ řekl Pounau v prohlášení.

Oproti loňsku je ve sněhu jen desetina vody, už ale bylo i hůř

Domácí

Tím, že sjezdovky zůstanou otevřené, bylo zachráněno na 50 až 80 pracovních pozic, mezi nimi obsluha lanovek, instruktoři v lyžařské škole, ale také zaměstnanci půjčovny vybavení nebo místních restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulníky navozily kolem 50 tun sněhu.

„Nebudeme sněhem pokrývat celou oblast, ale kdybychom nezasáhli vůbec, museli bychom během období prázdnin zavřít velkou část areálu, která nabízí nejvíce aktivit pro začátečníky nebo účastníky lyžařských kurzů,“ doplnil Pounau s tím, že si je vědom toho, že operace nebyla příliš ekologická. Jiná možnost ale podle něj nebyla.

Obrácené priority

Právě francouzské ekology a environmentalisty akce popudila nejvíce. Bastien Ho, tajemník politické strany Écologie Les Vert, prohlásil, že přesun sněhu je důkazem světa naruby. „Místo toho, abychom se adaptovali na globální oteplování, problém zdvojnásobíme. Něčím, co nás stojí spoustu energie, ke globálnímu oteplování jen přispívá a je výsadou určité elitní skupiny obyvatelstva, která si to zkrátka může dovolit. Svět je vzhůru nohama,“ rozčiloval se Ho ve francouzské televizi.

Na únor a březen připadají ve Francii prázdniny, které jsou — podobně jako v Česku — vyhrazeny zimním radovánkám. Pro horské resorty se tradičně jedná o nejvytíženější období roku. Středisko Luchon-Superbagnères během prázdnin získá 60 procent svého celkového sezonního výdělku.

Zimní pohádka pod Dachsteinem není jen pro lyžaře

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám