Hlavní obsah

Do Česka přicházejí palmy, moře a jiný svět

Právo, Bohuslav Borovička

Poslední dva roky ukázaly, že Česko se opravdu usadilo mezi cestovatelskými mocnostmi. ČR si začínají všímat i ty vzdálené a exotické země a oblasti, v nichž o nás před deseti lety nevěděli skoro nic.

Článek

Z Frankfurtu, z Vídně a z Paříže k nám stále častěji přijíždějí zástupci turistických institucí z krajů, o nichž toho ani my moc nevíme - Britské Panenské ostrovy, Fidži, Tahiti, Mauritius a další.

Thajsko vede

Nejdále z exotických destinací zatím pokročilo Thajsko. Thajský turistický úřad (TAT) otevřel v Praze zastoupení, které má nejen propagovat onu vzdálenou zemi, ale i poskytovat informace zákazníkům a podporu cestovkám, které je tam vozí.

"Zákazníků z České republiky v Thajsku přibývá a co je nejdůležitější, ti, kteří tam už byli, se vracejí. Chceme proto představit nynějším i budoucím návštěvníkům i některé dosud méně známé destinace a programy, aby se nemuseli vracet na stejná místa," říká Ali Marzouki, šéf zastoupení TAT v Praze.

K popularitě Thajska u nás přispěla i jeho dostupnost v posledních dvou letech. Stalo se tak díky charterovým letům, které si u společnosti Travel Service zajistilo několik českých cestovek. Ceny letenek klesly proti pravidelným linkám o několik tisíc korun a desetidenní pobyt v Thajsku je tak dnes k mání za méně, než třicet tisíc korun, což je srovnatelné např. s lepším zájezdem na Kypr, nebo na Krétu.

Nový Karibik

Britské Panenské ostrovy tvoří kolem pěti desítek kousků země v Karibském moři, z nichž asi patnáct je obydlených. Je to - na rozdíl od turisticky známějších destinací - poměrně klidné a nevtíravé prostředí v tropickém ráji.

Podobné prostředí mají další karibské ostrovy, které jsou součástí francouzských zámořských území - Martinique a Guadeloupe. Do této kategorie patří také nizozemský ostrov Aruba a St. Maarten/Martin, o který se dělí Nizozemí s Francií. Všechna tato území mají sice vlastní a výrazně samostatnou správu, ale teoreticky vzato, je to součást Evropské unie, platí tam stejná, nebo velmi podobná pravidla. Pro návštěvníka z toho vyplývá, že by ho tam neměla čekat nemilá překvapení, která mohou být běžná v tzv. rozvojovém světě.

Turistické organizace z oněch míst začaly vysouvat svá tykadla i k nám, jejich zástupci tu pořádají prezentace a "náborové" akce, jimiž dávají najevo, že o nás vědí a že jim za to stojíme. (Informace o francouzských zámořských územích získáte na www.franceguide.com)

Keňa a Zanzibar

Jedním letem z Prahy, bez přestupování, jen s mezipřistáním, se dostanete do africké Keni a na ostrov Zanzibar. Také tam české cestovky zavedly charterové (tedy levné) lety. Ceny zájezdů do těchto exotických destinací dramaticky poklesly.

V případě Keni je ale třeba počítat se safari do některého z národních parků. Bez ní by asi nemělo smysl tak dlouhou cestu vážit. Safari však může - podle délky a náročnosti - přijít na tolik, co dvanáctidenní pobytový zájezd do Mombasy, metropole keňského turismu.

Vzdálený Pacifik

Velmi zvláštní a s čímkoliv obtížně srovnatelné zážitky nabízejí tichomořské (pacifické) ostrovy. Odevšud, dokonce i z Austrálie a z Nového Zélandu, je tam daleko a tamní lidé si zvykli žít po svém. To zatím nezměnili ani zahraniční návštěvníci, jichž ostatně není zdaleka tolik, jako třeba na americké Havaji.

Samostatný stát Fidži, jehož se Britové rádi zbavili, ale i ostrovy Francouzské Polynésie, které jsou opravdu do velké míry francouzské, patří k destinacím pro fajnšmekry.

Jsou to místa od nás hodně vzdálená (cesta trvá rozhodně déle, než čtyřiadvacet hodin), takže letenka z Prahy stojí dost peněz.

Samotný pobyt už tak drahý být nemusí, protože vedle hotelů je tam spousta možností bydlení v soukromých domech či pokojích. Toho využívají krajané, kteří pracují nebo studují v Austrálii či na Novém Zélandu, odkud je to přece jen blíž, než z Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám