Hlavní obsah

Diskriminujete nebinární, nařkla žena aerolinky. Ty teď nabídnou i pohlaví X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Delta Air Lines přidá v rezervačním formuláři na letenky kromě kolonek muž a žena i možnost X. Reaguje tak na nařčení z diskriminace nebinárních osob, které vznesla jedna ze zákaznic aerolinek. Některé americké státy totiž umožňují dát neutrální pohlaví i do oficiálních dokladů.

Foto: Profimedia.cz

Delta Air Lines chtějí nabídnout neutrální pohlaví v rezervačním formuláři během letoška.

Článek

Dawn Henryová si postěžovala, že nemohla koupit letenku svému 21letému dítěti, které má i v oficiálním dokladu uvedeno neutrální pohlaví. „Delta diskriminuje nebinární osoby a neumožňuje jim létat, navzdory tomu, že na oficiálních dokumentech, včetně rodného listu, či občanských průkazech, lze uvádět pohlaví X,“ cituje ženu server Independent. Doplnila, že jde o další dílek do nekonečné tahanice, kdy se snaží pořídit jízdenku svému nebinárnímu dítěti.

Rezervační systém aerolinek doposud počítal pouze s mužským a ženským pohlavím, navzdory tomu, že americká vládní agentura pro dopravu TSA požaduje, aby pohlaví na letence odpovídalo stejnému údaji na občanském průkazu či podobném dokumentu. Henryová k tomu doplnila, že sama TSA neutrální pohlaví X uznává.

Muže v letadle přesunuli z economy do první třídy. Byl moc vysoký

Cestování

„Problém není s agenturou pro dopravu. Problémem jsou aerolinky jako Delta nebo Alaska Air,“ napsala Američanka na Twitter. Uvedla, že se snažila s dopravcem problém řešit, ten však odmítl udělat výjimku.

„Když vám firemní pravidla znemožní koupit si letenku, která odpovídá požadavkům TSA, jde o diskriminaci,“ míní žena.

Jiné společnosti neutrální možnost mají

Mluvčí společnosti Delta pro server NBC uvedl, že neutrální možnost bude zavedena někdy v tomto roce. „Delta Air Lines jsou hrdým a dlouhodobým podporovatelem LGBTQ+ komunity a chápeme, že uznání je součástí cestovatelského zážitku,“ uvedl mluvčí a doplnil, že během pandemie se dopravce soustředil zejména na měnící se restrikce, v roce 2022 se však zaměří právě na nebinární osoby.

Henryová doplnila, že chce pomoct nejen svému dítěti, ale i dalším osobám, které mají v oficiálních dokumentech uvedeno pohlaví X. Například American Airlines či United v rezervačním formuláři už tuto možnost nabízejí.

Nejbezpečnější leteckou společností je Air New Zealand

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám