Hlavní obsah

Děti v Gruzii si plní své sny, do mateřské školy chodí do letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv přísné bezpečnostní limity zakazují návštěvu kokpitu, malé děti v Gruzii si mohou v řídící kabině starého letadla dělat téměř všechno. Originální nápad zřídit mateřskou školku v trupu starého letadla vymyslel profesor Gari Šapidze z města Rustavi na jihovýchodě Gruzie.

BEZ KOMENTÁŘE: Děti chodí místo do mateřské školy do letadla

 
Článek

Starý ale ještě funkční Jak-42 sovětské výroby koupil Šapidze od gruzínské letecké společnosti. Dodal tam školní zařízení, hry, prolézačky a hračky, ale k velké radosti dětí nechal nedotčený kokpit.

"Myšlenkou bylo vytvořit školku, kam budou děti rády chodit," řekl Šapidze, který zařízení spravuje. "Kdysi jsem letěl z Kyjeva se synem a on trval na tom, že se musí jít podívat do pilotní kabiny. Moderní děti prostě milují technické věci. Do školky chodí s radostí a pláčou, když musejí jít domů. Jsou tady šťastné," dodal.

Děti brečí, protože se jim nechce ze školky

"Děti mají často potíže s adaptací na školky a jesle, na nové prostředí. Rozhodli jsme se jim pomoci a vytvořit pro ně zábavné prostředí," vysvětlil. V kokpitu je kolem 1500 tlačítek, s nimiž si může hrát 15 dětí, a mohou si představovat, že jsou piloti.

"Myslím si, že je to hodně neobvyklé pro děti i pro rodiče. Dokonce bývávalo zvykem, že moje dcera brečela, že chce ještě ve školce zůstat, ačkoliv se obvykle těší domů na bratra. Je nadšená všemi tlačítky a vůbec technickým vybavením letadla," řekla Ilona Odikadzová.

Rodiče platí na dítě měsíčně v přepočtu přes 1750 korun, tedy dvojnásobek toho, co by platili ve státní mateřské škole.

Anketa

Posílali byste děti do mateřské školy v letadle, pokud byste měli takovou možnost v okolí?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 198 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám