Hlavní obsah

Dbejte v Egyptě zvýšené opatrnosti a registrujte se, radí turistům ministerstvo

Ministerstvo zahraničí v souvislosti s pátečním útokem na hotel v egyptské Hurgadě připomíná, aby Češi dbali v Egyptě zvýšené opatrnosti. Rovněž doporučuje, aby se turisté před cestou do této země zaregistrovali do databáze cestovatelů.

Foto: Reuters

Hotel Bella Vista v Hurgadě

Článek

Při pátečním útoku dvou ozbrojenců na hotel Bella Vista v rudomořském letovisku Hurgada byli zraněni dva Rakušané a jeden Švéd. „Čeští občané pobývající v Hurgadě jsou v pořádku," potvrdilo o víkendu české ministerstvo zahraničí.

Černínský palác v souvislosti s útoky doporučuje všem českým občanům, aby při pobytu v Egyptě dbali zvýšené opatrnosti a před cestou se registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, kterou naleznete zde.

Lidé by také měli mít u sebe kontakt na zástupce své cestovní kanceláře, kterého by mohli kontaktovat. „Vedle cestovních kanceláří se občané v případě nutnosti mohou rovněž obracet na Velvyslanectví ČR v Káhiře," připomnělo ministerstvo zahraničí.

Další rána pro turistiku

Mluvčí české cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma v sobotu uvedl, že v souvislosti s incidentem neočekává, že by zákazníci hromadně rušili objednané zájezdy do Egypta. „Já si myslím, že to nebude nějaká velká vlna," řekl. Domnívá se, že z dlouhodobého hlediska nebude mít páteční událost vliv na ochotu klientů vydat se do země pyramid.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež zaznamenal zvýšený počet dotazů klientů na call centra kanceláří. Zda ale začnou zájezdy do Egypta lidé skutečně rušit, se podle něj ukáže až začátkem pracovního týdne. „Lidé to většinou musí vyřešit přímo v kanceláři," upřesnil.

CK Fischer nabídla možnost bezplatného storna nebo změny destinace těm zákazníkům, kteří do Egypta odlétají v neděli dopoledne. Podle mluvčího Jana Osúcha stornovali zájezd do sobotního odpoledne tři ze zhruba 30 klientů. O tom, zda firma umožní zrušit zájezdy do Egypta bez sankcí i dalším zákazníkům, se podle Osúcha bude rozhodovat po víkendu.

Čeští turisté jako svědci útoku

Podle oficiálně potvrzených údajů přepadli hotel Bella Vista dva ozbrojenci. Jednoho z nich, jednadvacetiletého egyptského studenta, policie zastřelila, druhého postřelila. Útočníci ale předtím stihli pobodat tři zahraniční turisty, jejichž zranění jsou podle zdravotnických zdrojů lehká.

Cestovní kancelář Exim Tours uvedla, že v hotelu Bella Vista měla dva klienty, které podle sobotního vyjádření mluvčího Zímy po incidentu přestěhovala do jiného zařízení. Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová v České televizi řekla, že v hotelu bydlelo Čechů šest, z toho čtyři tam byli s německými cestovními kancelářemi.

Útok na hotel zažila i rodina české turistky Ireny Hicklové. „Byla tady hrozná panika, chaos. Všichni jsme utíkali, bylo to hrozné. Hotel byl ihned uzavřen. Přijelo celé vojsko. Celé to trvalo asi tři hodiny. Nikdo se nám za tu dobu neozval," řekla svědkyně útoku podle webu ČT24.

Reklama

Výběr článků

Načítám