Hlavní obsah

Další aerolinky začnou pasažéry před letem vážit

Novinky, jky

Uzbecké aerolinky začnou posílat pasažéry u odletových bran na „speciální váhu”, aby tak určily průměrnou váhu pasažérů i s jejich příručním zavazadlem. Tvrdí, že váhu konkrétních pasažérů nebudou zveřejňovat a že tato data zůstanou v utajení. Přístroj bude prý pasažéry pouze rozřazovat do skupin podle pohlaví a toho, zda již dosáhli plnoletosti.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Uzbekistan Airways

Článek

„Bezpečnost, stabilita, komfort,” takové je motto aerolinek sídlících ve městě Taškent. Zatím není jasné, proč aerolinky hodlají k tomuto kroku přistoupit a zda hodlají v budoucnu vymáhat od pasažérů s nadváhou poplatek. Není tak jasné, jak budou aerolinky postupovat v případě, že člověk přesáhne doporučenou hmotnost pro pasažéra se zavazadlem.

Jisté ovšem je, že nadváha je v Uzbekistánu obrovský celostátní problém. Vždyť celých 44 procent lidí starších 20 let trpí nadváhou a 15 procent je obézních. Tvrdí to aspoň studie Světové zdravotnické organizace z roku 2008.

Létají po Hedvábné stezce

Uzbekistan Airways zajišťují mnoho letů po východní Evropě. Velké množství jejich letů spojuje Rusko a další země regionu. V regionu ovšem aerolinky fungují i charterovým způsobem, kdy je místní cestovní kanceláře využívají na přemisťování turistů po populární Hedvábné stezce a při cestách po Střední Asii.

Uzbecké aerolinky ale nejsou úplně první na světě, které kdy řešily hmotnost cestujících. Od roku 2013 své pasažéry váží také polynéská letecká společnost Samoa Air. Ta neúčtuje ceny letenek podle míst, ale právě podle hmotnosti pasažérů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám