Hlavní obsah

První aerolinky na světě účtují cenu letenek podle váhy cestujících

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem určování cen letenek podle váhy cestujících se dlouho chodilo jako kolem horké kaše. Ledy prolomila až polynéská letecká společnost Samoa Air. Cena letenky se vypočítává podle váhy pasažéra a jeho zavazadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecká společnost Samoa Air začala cestující vážit kvůli cenám letenekVideo: Reuters

 
Článek

Za poslední půlstoletí začali lidé všeobecně přibírat na váze. Obyvatelé ostrovního státu Samoa patří navíc k nejobéznějším národům světa. A protože spotřeba paliva u letadel nezávisí na obsazenosti sedadel, ale na váze jednotlivých cestujících, rozhodly se to polynéské aerolinky Samoa Air promítnout v určování cen letenek.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Už při objednávce letenky cestující uvede kromě dalších údajů také svoji váhu a hmotnost zavazadla. Podle těchto hodnot se vypočítá cena letenky. Za kilogram zaplatí pasažéři různou sazbu podle délky letu. Nejnižší cena začíná na jednom dolaru, v přepočtu tedy na dvaceti korunách za kilo. Letecká společnost Samoa Air označuje tento způsob cestování za nejspravedlivější. Mimo jiné se vyplatí například rodinám s malými dětmi.

Trend budoucnosti

Podle analytiků lze předpokládat, že se ke strategii Samoa Air přidají i další letecké společnosti. Už dlouho se totiž o tomto způsobu určování cen letenek diskutuje. Některé americké aerolinky účtují obézním cestujícím, kteří se nevejdou na jedno sedadlo, dvě letenky. Samoa Air využívá pouze malá letadla s kapacitou přibližně 12 pasažérů. Na jejich spotřebě je pak nadváha cestujících velmi znát.

Šéf Samoa Air Chris Langton doufá, že opatření, které aerolinky zavedly, bude podporovat zdravější životní styl a zvyšovat povědomí o obezitě.

Anketa

Uvítali byste, kdyby ceny letenek dalších aerolinek byly stanovené podle váhy pasažéra?
Ano
78,3 %
Ne
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tleskání po přistání? Otravuje, nepotěší

Nový průzkum odhalil, že jednou z věcí, která americkým cestujícím v letecké dopravě nejvíce vadí, je nedostatečný prostor na nohy i vysoké letištní poplatky....

Výběr článků

Načítám