Hlavní obsah

Cyklisté ve videu ukázali nesmyslné stezky vedoucí skrze stromy i zábradlí

Novinky, fis

Nespokojení cyklisté v Bruselu vytvořili video, kterým poukazují s trochou nadsázky na nedomyšlenost a především nebezpečí cyklostezek v této belgické metropoli. Jsou plné překážek a netušených nástrah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nesmyslné cyklistické stezky v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že jsou cyklostezky rozplánovány takhle, protože nejsou zakreslovány cyklisty. Plánují je úředníci, kteří dostanou za úkol nakreslit trasu, tak to udělají. Pokud vede skrze strom, asi ho nikdy ani neviděli. Prostě jen plní příkazy,“ citovala agentura Reuters belgického cyklistu Bastiena de Zuttera, který se podílel na tvorbě videa.

Vážný problém nesmyslně a riskantně vedených cyklostezek je ve videu ukázán názorně a lehce humorně. Na internetu bylo uveřejněné minulý měsíc a zhlédlo ho už více než 120 000 lidí. Cyklistu natáčení v každém případě stálo pár modřin. Na místech, kde jezdec naráží na překážku (a není jich málo) totiž neváhal simulovat nehodu a upadnout na zem.

Video nese příhodný název Bruselská cyklistická džungle - dopad infrastruktury. Zatímco cyklistů v Bruselu přibývá, úroveň cyklotras značně pokulhává. Ministr dopravy a veřejných prací Pascal Smet uvedl pro agenturu Reuters, že Brusel v tomto směru čeká ještě dlouhá cesta, protože je městem tradičně orientovaným na automobilovou dopravu. Jiné evropské metropole, jako je třeba Amsterdam či Kodaň, jsou cyklisticky podstatně vyspělejší.

Bruselští cyklisté jsou, povzbuzeni zahraničními vzory, velmi iniciativní. Kupříkladu z loňské kampaně byly financovány interaktivní webové stránky, na kterých mohou cyklisté záznamem ze zapůjčené GoPro kamery upozorňovat na problémové úseky, jež zanesou do online mapy.

Reklama

Výběr článků

Načítám