Hlavní obsah

Co nejlepšího zažít v Británii? Velkolepé festivaly nebo návštěvu římských lázní

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší festival umění na světě, prohlídka muzeí, návštěva římských lázní nebo národních parků. To je jen zlomek zážitků, které může člověk vyzkoušet ve Velké Británii, alespoň podle turistického průvodce Lonely Planet, jenž vybral na 500 míst či událostí, které by si turista neměl nechat ujít.

Foto: Profimedia.cz

Římské lázně v Bathu jsou přes 2000 let staré.

Článek

Tím úplně nejlepším zážitkem je návštěva edinburského festivalu Fringe, který je považován za největší umělecký festival na světě. Koná se prakticky celý srpen — zrovna v pondělí končí — a každoročně na něm vystoupí stovky performerů.

„Máte tam divadlo, tanec, cirkus, kabaret, operu, mluvené slovo. Zkrátka vstupte do země za zrcadlem a nechte se unést největší uměleckou a kulturní show na Zemi,“ uvedl za Lonely Planet Tom Hall, podle nějž se Edinburgh stává v době konání festivalu nejvíce vzrušujícím místem na planetě. Aby také ne, každý rok se na něm odehraje na 3500 představení, v minulosti na něm vystupovala i proslulá komediální skupina Monty Python.

Foto: Profimedia.cz

Edinburgh Festival Fringe se koná každý rok v srpnu. Nabízí stovky nejrůznějších vystoupení.

V seznamu nejlepších zážitků jsou ale i místa, která mohou turisté navštívit kdykoli, nejen v omezenou dobu, jako právě Fringe festival. Druhou příčku obsadilo Britské muzeum v Londýně, které ukrývá množství unikátních exponátů, zejména těch archeologických. Výhodou množství muzeí ve Spojeném království je, že mají vstup zcela zdarma. Nejinak je tomu v případě Britského muzea, proslulého mimo jiné i svou architektonickou podobou.

Turistické evergreeny i méně známá místa

Ani třetí atrakce není turistům zcela neznámá. Jsou jí severoirské Obrovy schody, známý chodník z čedičových sloupů, který vznikl sopečnou aktivitou před nějakými 60 miliony lety. Podle Lonely Planet je ideální dorazit brzy ráno, kdy je šance vyhnout se davům. Místo je navíc zahalené v tajemné mlze, která mu dodává na mytické atmosféře.

Foto: Profimedia.cz

Britské muzeum je známo svou jedinečnou budovou. Vstup je navíc zdarma.

Neotřelým zážitkem může být návštěva bývalých římských lázní v anglickém Bathu. Smočit se v nich turisté sice nemohou, zato lze obdivovat památku, která je přes 2000 let stará, a přesto i po dvou tisíciletích skvěle zachovalá. Římany pak připomene také slavný Hadriánův val, dlouhá zeď, která měla někdejší říši chránit před skotskými nájezdníky.

Být v Británii a nejít do tradiční hospody, neboli pubu, by byla podle Lonely Planet velká chyba. Není prý nic typičtějšího než si dojít na nedělní oběd a ochutnat pečené vepřové s bramborami, nebo takzvaný yorkshirský pudink.

Foto: Profimedia.cz

Bez návštěvy pubu by to v Británii nešlo. Vyrazte na nedělní oběd a dejte si pečené maso s yorkshirským pudinkem (na obrázku vpravo).

Foto: Profimedia.cz

Hadriánův val je jedna z nejznámějších britských pamětihodností.

V první desítce nejlepších zážitků následují také návštěva londýnské galerie Tate Modern, prohlídka Stonehenge, nebo procházka poetickým krajem kolem jezera Windermere v národním parku Lake District neboli Jezerní oblasti, a národním parku Pembrokeshire Coast v jižním Walesu.

Lonely Planet uvádí ve svojí publikaci na 500 zážitků. Jsou mezi nimi třeba i návštěva hudebního festivalu Glastonbury, filmových studiích Warner Bros, kde je stálá expozice Harryho Pottera, nebo zápasu ve velšského rugby v Cardiffu.

Nejlepší turistické zážitky ve Velké Británii
1. Edinburgh Fringe Festival
2. Britské muzeum, Londýn
3. Obrovy schody, Severní Irsko
4. Bath a římské lázně
5. Hadriánův val
6. Nedělní oběd v hospodě
7. Tate Modern, Londýn
8. Stonehenge
9. Jezero Windermere, Jezerní oblast
10. Národní park Pembrokeshire Coast, Jižní Wales
11. Projížďka na loďkách v Cambridge
12. Festival Glastonbury
13. Katedrála sv. Pavla, Londýn
14. Souostroví Scilly
15. Stratford nad Avonou
16. Borough Market, Londýn
17. Údolí Glecoe, Skotsko
18. Národní park Yorkshire Dales
19. Vrcholek Arthur's Seat, Edinburgh
20. Jižní nábřeží, Londýn
Zdroj: Lonely Planet

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám