Hlavní obsah

Cliffdiving - drsná zábava pro všechny, kteří se nebojí výšek

Novinky, Marcela Janouchová

Skákání z několikametrových výšek, provádění neuvěřitelných triků a často i bolestivé pády do vody. Tohle všechno je cliffdiving. Pochází z Hawaje, kde se muži vrhali ze skal do rozbouřeného moře, aby předvedli svou odvahu místním ženám. Od té doby se zde pořádají soutěže, které od roku 1999 hostí také Česko. Možnost skočit si do vody z výšky až 25 metrů na nich mají i úplní amatéři.

Foto: Profimedia.cz

Cliffdiver se připravuje ke skoku v Mexiku.

Článek

Po celém světě se dnes pořádají soutěže v cliffdivingu, kam se může přihlásit jak profesionál, tak i úplný amatér. Stačí jen zaplatit registrační poplatek 100 korun a můžete soutěžit. Základním kritériem je odvaha.

,,Nejmladšího účastníka soutěže jsme měli závodníčka ve věku osmi let,“ řekl Novinkám Filip Šutry, zástupce legislativy a předseda závodů v cliffdivingu. ,,Parametry pro účastníky jsou snadné, chce to hlavně pořádný odvaz,“ vysvětlil.

Nejstaršímu účastníkovi cliffdivingu v Česku bylo těsně pod 60 let, což svědčí o tom, že tato adrenalinová záležitost nezná hranic. Omezení nejsou téměř žádná, skákání se však podle Filipa Šutry raději nedoporučuje lidem s kardiovaskulárním onemocněním.

Mistrovství jsou jen pro profíky

V roce 2000 hostila Česká republika historicky první mistrovství světa v cliffdivingu. Na těchto kláních už musí mít závodníci natrénováno a něco předvést. Z Čechů se mezi nejlepší skokany po sedmiletém tréninku dostal jen Michal Navrátil.

,,Trénovat v areálu určeném pro skokany je pro amatéry těžké. V dnešní době je takových míst málo a často tam amatéry nepouštějí,“ říká Filip Šutry. ,,Soutěže jsou však pro amatéry otevřené.“

Foto: Profimedia.cz

Cliffdiving v Rakousku

Přijede i šampion z Kolumbie

V zatopeném lomu v Hříměždicích se skáče z výšky 16 metrů. Letošního desátého ročníku, který se bude konat od 31.7. do 1.8., by se měl účastnit i devítinásobný světový šampion, Kolumbijec Orlando Duque, který zde povede také několik odborných seminářů o cliffdivingu. Z českých skokanů přislíbil účast Michal Navrátil, bronzový na evropském šampionátu v Ponte Brolla ve Švýcarsku. Přístup na závody mají i amatéři.

Foto: Profimedia.cz

Orlando Dugan při skoku

Součástí akce budou i atrakce, jako například houpačka ve výšce pěti metrů. K vidění bude už tradičně i exhibice ve splashdivingu, kdy na rozdíl od klasických soutěžních skoků jde o to, vyšplíchnout co nejvíce vody. Frajeři z Německa by měli předvádět "placáky a prdeláče", při kterých se bude divákům tajit dech.

Světové rekordy

Nejlépe provedený skok (7x 10 bodů)

V roce 2000 na závodech WHDF Cliff Diving World Championship na Hawaii na ostrově Kaunolu, skočil Columbijský skokan Orlando Duque dvojité salto nazad se čtyřmi vruty z výšky 24,4m (80 feet). Všech sedm rozhodčích skok ohodnotilo nejvyšší známkou 10 bodů.

Skok z největší výšky do mělčiny (z 10,7 m do 30 cm)

Asi největší a nejbláznivější skok provedl Darren Taylor známý jako Professor Splash. Zapsal se do Guinnessovy knihy rekordů, když kočil z 10,7 metru (35 feet) do 30 centimetrů (12 inches) hlubokého dětského nafukovacího bazénku.

Zradit může i známé místo

Přesto, že jde o adrenalinový sport, u profesionálního cliffdivingu obvykle nedochází k vážnějším zraněním. Odborníci však varují před amatérskými skoky do vody, které mají často za následek vážné poranění páteře. "I známé místo může skokana zradit," říká mluvčí asociace Highjump Tomáš Jechort. Skokana prý může vytrestat například pokles hladiny, který z bezpečného doskočiště udělá smrtelnou past.

V Čechách nabízejí největší zážitek ze skoku "útesy" lomu u Hříměždic. Mezi oblíbená světová cliffdivingová letoviska ve světě patří například údolí Vallemaggia ve Švýcarsku nebo mořské útesy v Acapulcu v Mexiku. Závody se konají i na historických místech, známý je například most v bosenském Mostaru nebo francouzská pevnost La Rochelle.

zdroj ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám