Hlavní obsah

Chudá indonéská vesnice se stala díky barevné proměně cestovatelským hitem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před několika měsíci by o indonéskou vesnici Kampung Pelangi nezavadil snad žádný turista. Obyvatelé zde žili v absolutní chudobě a bídě. Ojedinělý projekt ovšem přeměnil místo k nepoznání, více než 230 domů získalo nové pestrobarevné fasády, které ihned upoutaly pozornost cestovatelů a fotografie vesnice zaplavily sociální sítě.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice prošla vskutku razantní barevnou proměnou.

Článek

Projekt financovaný indonéskou vládou vyšel v přepočtu na více než půl miliónu korun. Práce byly dokončeny koncem dubna a podle Daily Mailu se vesnice díky výrazným fasádám stala ihned hitem sociálních sítí. Domy, které bývaly v podstatě slumy, nyní zdobí celé spektrum barev, rozdělených do pruhů či jiných vzorů.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice se stala hitem sociálních sítí.

Omšelé místo, které by do té doby turisté bez povšimnutí přehlídli, se během necelého měsíce změnilo na jednu z vyhledávaných atrakcí indonéského ostrova Jáva. Materiál na renovaci i pracovní sílu poskytla Kampungu Pelangi Indonéská stavitelská asociace, ale ruku k dílu přiložil třeba i samotný starosta vesnice.

Foto: Profimedia.cz

Kromě vzorů zdobí některé domy i nejrůznější motivy, třeba jako křídla na snímku.

Myšlenka se ovšem zrodila v hlavě jednoho z tamních učitelů Slameta Widodo, jenž se nechal inspirovat podobně upravenými vesničkami jinde v Indonésii. Kampung Pelangi je ovšem zatím největším projektem. „Spolupracovali jsme také s několika turistickými agenturami, které by nám měly s dalším rozvojem cestovního ruchu a vesnice obecně pomoci,“ dodává předseda výboru pro Umění, kulturu a sport Gapensi Semarang.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala vesnice před proměnou, obyvatelé žili ve velké chudobě.

Obyvatelé vesnice nyní využívají příležitosti, že do jejich rodiště proudí nadšení návštěvníci. Prokazují jim svou pohostinnost a k prodeji nabízejí lokální produkty a výrobky.

Reklama

Výběr článků

Načítám