Hlavní obsah

Chorvatsko se obává chaosu na slovinských hranicích před víkendem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka by na hraničních přechodech mezi Chorvatskem a Slovinskem mohly být ještě větší zácpy než doposud. Upozorňuje na to záhřebský Jutarnji list, podle něhož budou slovinské úřady směrovat všechny kamióny na velké přechody jako Macelj a Bregana.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Slovinsko-chorvatská hranice

Článek

Státní tajemník slovinského ministerstva vnitra Andrej Špenga podle chorvatského deníku uvedl, že zatímco nákladní doprava povede přes velké přechody, osobní bude odkloněna na menší přechody. Toto opatření podle něj uchrání obyvatele velkých front a dlouhého čekání.

Slovinská policie už chystá semafory a signalizaci, jimiž bude před hranicemi upozorňovat na způsob rozdělení dopravy.

„Jsme přesvědčeni, že těmito technickými opatřeními ulevíme hraničním přechodům," vysvětlil Špenga. Jutarnji list k tomu poznamenal, že nové velké návaly na hraničních přechodech se očekávají od čtvrtka, kdy je ve Slovinsku státní svátek a začínají „prodloužené" prvomájové svátky. Předpokládá se, že mnoho Slovinců se vydá na rekreaci do Chorvatska.

Nová opatření přinesla problémy

Problémy na hranici těchto dvou sousedních bývalých jugoslávských republik jsou od zpřísnění kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru před třemi týdny. Úředníci na obou stranách hranic unijní zóny volného pohybu mají systematicky prověřovat a s odpovídajícími databázemi srovnávat doklady všech osob.

S opatřením přišla Evropská komise po pařížských atentátech jakožto s nástrojem pro zachycení přijíždějících či odjíždějících radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám