Hlavní obsah

Chorvatsko oficiálně zrušilo zákaz dovozu potravin

PRAHA/ZÁHŘEB
Aktualizováno

Zmatky kolem chorvatského zákazu dovozu masných a mléčných výrobků oficiálně končí. Oznámení o zrušení nařízení, které vyvolalo poprask mezi českými turisty a vyděsilo chorvatské hoteliéry, vyšlo ve čtvrtečním vydání úředního věstníku Narodne novine.

Foto: Olina Táborská, Právo

Chorvatsko je nejoblíběnější letní destinací českých turistů.

Článek

Chorvatské úřady minulý týden avizovaly, že oficiální odklad zákazu dovozu potravin dojde začne platit nejpozději toto pondělí či úterý. Na hranicích už se ale dovoz nekontroloval od pátku, kdy odklad zákazu povolila Evropská unie.

 Podle české konzulky v Záhřebu Veroniky Honcové má ale čtvrteční oznámení ve věstníku Narodne novine trochu jinou podobu, než ministerstvo zemědělství původně oznámilo. Místo odkladu o šest měsíců věstník píše o úplném zrušení. To je posun, který prý dává naději, že zákaz nebude příští rok znovu zaveden.

"Začínáme usilovně jednat o tom, jaká bude situace příští léto," sdělil Novinkám mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Úplný zákaz dovozu potravin do Chorvatska platil od 1. června pro občany všech zemí. Významná turistická destinace opatření zavedla jako reakci na normu EU. Do jejich zemí nesmí nečlenské země, včetně Chorvatska, masné výrobky dovážet.

Chorvatští podnikatelé se báli, že Češi nepřijedou

Proti opatření se zvedla vlna odporu. Ozvaly se nejen české cestovní kanceláře, ale i chorvatští hoteliéři a pracovníci v turistickém ruchu. Ti tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Dovoz masa zakázala i Černá Hora, ta zatím zrušení neuvažuje.

V praxi nyní funguje nařízení jako před zákazem, na osobu je tedy možné dovézt do země kilogram masných výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám