Hlavní obsah

Cestovatelský slovník: Co hoteliéři v nabídkách píší a co tím myslí

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také patříte mezi jedince, kteří už netrpělivě procházejí katalogy a zjišťují, kam by vyrazili na dovolenou? Lákavých nabídek je každoročně velké množství, stačí si tedy vybrat tu pravou, která nás zaujme. Ne vždy je ale dobré bezmezně věřit všemu, co se v nabídkách píše. Mnohdy totiž uvedená lákadla pro zákazníky neznamenají přesně to, co si všichni myslí.

Foto: Profimedia.cz

All-inclusive - na první pohled lákavá nabídka, ale co vše se pod ní skrývá?

Článek

Co si představíte například pod pojmem zelená sezóna? A jak je to ve skutečnosti s tvrzením, že hotel je jen pár kroků od pláže?

Bohužel se zákazník málokdy dozví celou pravdu. Nejdůležitějším heslem hoteliérů a marketingu totiž je: nikdy nezmiňujte nedostatky destinace, říká odborník na reklamu David Ogilvy pro server Cnngo.com.

Zelená sezóna

Až uvidíte v prospektech poznámku zelená sezóna (Green season), rozhodně si sebou přibalte deštník nebo pláštěnku. Například v Thajsku mají totiž jen dvě roční období – suché a mokré. V prospektech častěji píší o mimosezóně jako o „zelené sezóně“, která tu trvá od července do srpna. Zelená tu jednoduše znamená intenzivní deště.

Foto: Profimedia.cz

All-inclusive

Co se skrývá pod lákavým pojmem all-inclusive? Kromě neomezené konzumace jídla a pití můžete počítat také s mastným jídlem podávaným v nevzhledných mísách, horší služby a ředěné nápoje. Pokud se vyhýbáte zažívacím potížím a vybíráte jen nápoje bez ledu, věřte, že i ředěné nápoje v sobě mohou vodu z kohoutku mít. V levnějším hotelu tak můžete snadněji dostat průjem.

Navíc jídlo často dlouhé hodiny okorává nad plynovými hořáky a některé nevychované děti se v jídle přehrabují. Samozřejmě záleží na tom, který turnus a v kterém hotelu budete mít.

Hotel pár kroků od pláže

Opatrně vybírejte i v případě dovolené, kterou chcete strávit co nejvíce na pláži. Pokud hotel neuvádí přesnou vzdálenost a uchýlí se k frázi: hotel je pár kroků od pláže, může to znamenat také, že budete muset projít třeba několik bloků. Ne každá pláž je lehce přístupná, i když je z okna co by kamenem dohodil. Snadnému přístupu mohou bránit také soukromé pozemky, které se zdlouhavě musí obcházet.

Dvě minuty autem. Deset minut pěšky.

Pokud někde uvidíte v propagačních materiálech, že někam jedete autem dvě minuty nebo jdete deset minut pěšky, vynásobte si čas tak pětkrát a dostanete mnohem reálnější pohled, radí Ogilvy. Proč by někdo jezdil dvě minuty autem?

Výhled na město

Výhled na město v porovnání s výhledem na moře nebo přístav je v nabídkách dost ošemetný. Pokud si vezmete například budovy v Hongkongu, jsou mezi nimi dost malé vzdálenosti. Lehce se tak může stát, že uvidíte do domu naproti, kde si bude někdo u okna čistit zuby. Stejným způsobem může i on pozorovat vás, pokud si zapomenete zatáhnout závěsy.

Foto: archiv, Novinky

Hongkong

Hotel v centru

Co tím hoteliéři myslí - hotel v centru? Chtějí tím naznačit ruch města. Připravte se na to, že vás mohou od šesti ráno budit opilci, kteří se budou vracet z flámu. A okolo sedmé začnou pod okny troubit auta a zvonit tramvaje.

Hotel s wi-fi

Když hotel nabízí wi-fi, neznamená to, že signál bude vždy dostupný i na všech pokojích. Častěji mívají hotely přístup jen v lobby. Když najdete hotel s poznámkou wi-fi je k dispozici, znamená to, že si budete muset za tuto službu zaplatit. Částky se pohybují různě. Jestli jste na internetu závislí, zjistěte si dopředu, kolik vás bude tato služba stát a v jakém rozsahu ji daný hotel nabízí.

Pokoje ideální pro pracovní cesty

V zaměstnání platí heslo, že by vás nic nemělo příliš odvádět od práce a rozptylovat. Má to platit také v hotelu? Pod heslem pokoje ideální na pracovní cesty se rozumí, že budete mít k dispozici postel, umyvadlo, koupelnu. Tedy vše nutné pro ty, kteří se přijdou po náročné konferenci do pokoje jen vyspat a nemají žádné velké nároky.

Boutique hotel

Boutique hotel - jeho hlavním rysem je malý a drahý. Krásné domy pro hosty občas nemívají bazén, ale výzdobu mají dovedenou k dokonalosti. Bohužel se váš vkus nemusí shodovat s moderním designem, který bývá často chladný a neosobní.

Foto: Profimedia.cz

Hotel v přístavním jeřábu je akorát tak velký pro dvě osoby.

Mimo hlavní trasy

Až se setkáte s pojmem - leží mimo hlavní trasy - počítejte s tím, že váš hotel budete hledat dlouho. A možná zaplatíte o něco více za dopravu z letiště, protože pojedete na druhý okraj města. Jestli toužíte po ochutnávání tradičních pokrmů a nápojů, které se častěji prodávají na předměstí, nemusí se vždy tato volba vyplatit.

Některé resorty bývají sice stranou, ale za vysokou zdí, kam okolí jen tak nepronikne. Občas jsou tak opuštěné, že se budete večer bát vyjít z hotelu. Dopředu si raději zjistěte možnosti a popis hotelu, protože tam pravděpodobně strávíte více času.

Pokoj deluxe

Nečekejte velké honosné pokoje. Vzhledem k tomu, že hoteliéři všechna nej vyčerpali, tak hledali název pro klasické pokoje. Zákazníky tak lákají pouze na obyčejný pokojík s neobyčejným názvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám