Hlavní obsah

Českým kempům klesla návštěvnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské kempy se i v hlavní sezóně potýkají s poklesem návštěvnosti. Červen byl pro některé kvůli povodním a chladnému počasí ztrátový. Nedostatek zákazníků je hlavně v kempech u vodních toků. Lidé se dál bojí kontaminované vody. Dlouhodobě ubývají mezi návštěvníky cizinci ze západní Evropy. Vyšší či stejnou obsazenost jako loni hlásí kempy v Královéhradeckém, Jihomoravském, Karlovarském, Zlínském kraji a na Vysočině. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli kempů v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Léto 2013 kempování příliš nepřeje. Ilustrační foto.

Článek

V Ústeckém kraji je o některé kempy oproti loňskému červenci zájem menší i o polovinu. „Deset chatek nám voda totálně zničila. I návštěvníků ve stanech a karavanech je proti loňsku tak polovina,“ řekl provozovatel kempu na Střeleckém ostrově v Litoměřicích Josef Hájek. Tam voda z Labe sahala v době kulminace až do výšky tří metrů.

Za problémy mohou povodně

Třetinové až poloviční ztráty ve srovnání s loňskou sezónou hlásí provozovatelé tábořišť při řece Berounce. Ta je vodácky nejvytíženější a nejoblíbenější řekou regionu, za sezónu ji podle některých odhadů sjede až 30 tisíc lidí. Vinu za nižší návštěvnost nese pravděpodobně hlavně chladné počasí.

Také v řadě kempů ve středních Čechách marně čekají na rekreanty. S kvalitou vody nemají problémy například v Autokempu Skalice Slapy, kde hygienici nedoporučili koupání pouze v období záplav. V současné době již hladina vody nekolísá ani v ní nejsou uhynulé ryby nebo věci přinesené povodní.

„Bohužel naplněnost kempu je velmi špatná, vinu na tom částečně nesou i média, která přetřásala a nafukovala situaci po povodních,“ řekl majitel a provozovatel kempu František Strnad.

Klesá zájem i o „Mácháč“

Menší zájem je mezi rekreanty dokonce i o Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. „Chatky se daří obsazovat, málo je ale stanařů. Je to podstatně horší než v minulých letech,“ uvedl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero. Podle něj se na nižším zájmu zřejmě také projevují červnové záplavy, přestože oblast Máchova jezera nezasáhly. „V minulosti k nám jezdili i lidé ze zaplavených oblastí, teď ale mají jiné starosti,“ konstatoval.

„Červenec zatím vypadá dobře. Ale tu ztrátu z června už nedoženeme,“ uvedl Pavel Kolouch ze společnosti Ingetour, která provozuje několik vodáckých kempů kolem řeky Vltavy a vlastní půjčovnu lodí. Vzhledem k povodním a chladnému počasí nebyl o vodácký sport zájem.

Turisté šetří na jídle

Provozovatelé kempů si stěžují také na to, že návštěvníci více šetří. Méně utrácejí například v restauracích a celkově za občerstvení. Turisté navíc své pobyty zkracují. „Když hlásí pěkné počasí, tak přijedou, zaplatí si dva tři dny, a když to trochu vydrží, tak si pobyt prodlouží,“ uvedl správce tábořiště U Rybárny v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku Stanislav Hrabec. Ceny majitelé kempů v posledních letech většinou neměnili.

Jihomoravské kempy zatím prožívají dobrou sezónu. Zvláště u Novomlýnských nádrží mají plno už od začátku prázdnin a většina míst v chatkách je zarezervována minimálně do poloviny srpna.

„Ode dneška už nemáme volnou ani postel. Že zatím nejsou vysoké teploty na koupání, je pro nás spíš přínos, protože k nám jezdí hodně lidí na cykloturistiku,“ vysvětlila majitelka Campu Pálava Jindra Huszárová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám