Hlavní obsah

Český pavilón okouzluje vtipem, návštěvníci nahrávají vzkazy na kameru

Právo, Vladimír Plesník, Šanghaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korpulentní padesátník v kšiltovce s nápisem Montreal se tváří zasmušile, až nasupeně. „To jste neměli dělat. Dívat se, jak jste nám to nandali v Naganu, to bolí,“ vytýká rozčarovaný Kanaďan hostesce českého pavilónu na Světové výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji.

Článek

Hokejový fanoušek ze země javorového listu u Čechů vskutku trpěl. Nejenže si fasádu své expozice vyzdobili 42 tisíci puků tak, aby tvořily půdorys Staroměstského náměstí.

Hned u vchodu nemohl minout kout s příznačným označením Hokejová vášeň. Kromě hokejek, přileb a dresů českého národního týmu, které si zvědavci mohou vyzkoušet, přibližuje na obří televizní obrazovce okamžiky, kdy Jágr, Hašek a spol. před dvanácti lety v Japonsku přepsali dějiny.

Tvůrci samozřejmě nemohli tušit, jak jim osud vyjde vstříc, když zařídí fantastický úspěch zprvu odepisované a znevažované party bez superhvězd na letošním mistrovství světa. „O to větší máme radost z triumfu v Kolíně nad Rýnem. Pro nás přišel jako na zavolanou,“ usmívá se Pavel Antonín Stehlík, generální komisař české účasti na EXPO.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jen málokdo si nechá ujít příležitost sáhnout si pro štěstí na reliéf pod sochou Jana Nepomuckého.

Kanaďan byl nepochybně jediným vysloveně nespokojeným hostem pavilónu s nápisem Czech Republic a Česká republika v čínštině. Češi se totiž ve 22miliónové finanční a obchodní metropoli nejlidnatější země světa stali senzací.

Ještě před zahájením největší Světové výstavy všech dob (účastní se jí 189 zemí a 57 mezinárodních organizací na ploše 5,2 hektaru, investice překročily náklady na předloňskou olympiádu v Pekingu) je vlivný hongkongský list zařadil mezi pětici nejlepších. Pronikli do upoutávky v čínské televizi.

„Viděla jsem váš pavilón v šotu promítaném ve vagónech metra. Líbil se mi,“ vysvětluje středoškolská učitelka Čchan Ťiangpchung, proč si v tak obrovské konkurenci našla cestu ke stánku tak malé a tolik vzdálené zemičky.

Kapka jenom zlatá

Když to Čchen vypráví, postává před Zlatou kapkou. „V senzorickém křesle sejmeme z každého pětistého návštěvníka jeho emoce při pohledu na kapku z ryzího zlata. Pak je dokážeme převést na osobní vůni smíchanou z typicky českých ingrediencí,“ vysvětluje Kamila Menšíková, studentka sinologie z Olomouce a šéfka hostesek českého pavilónu. A propos: kapka původně měla vážit tunu, pak nakonec výrazně zhubla.

Právě vtažení zákazníků do hry, to, že jenom pasívně neprocházejí, nápad - to vše sbírá v Šanghaji body. Jako skvělá hračka se tudíž osvědčil letecký trenažér, s nímž se hosté proletí nad českými památkami. „Řeklo by se, že si ho oblíbí hlavně děti. A vidíte - zažili jsme tu i strkanici dvou seniorek,“ podotýká Jiří František Potužník, manažer marketingu a komunikace české účasti.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ještě pár vteřin a čínský host bude mít namíchán parfém ze svých emocí.

Bylo by nespravedlivé nezmínit se o kaleidoskopu s perlami Česka. Nabízí vše nejlepší, co Češi vymysleli - od lodního šroubu přes kontaktní čočky až po Járu Cimrmana. To nepotřebuje komentář. „Když se na to dívám, říkám si: měli jsme a máme světu co nabídnout,“ svěřuje se Martina Fibichová poté, co si jako jedna z prvních českých hostů prošla expozici.

Štěbetání, smích a výskání se ozývá z části, kde se promítají ukázky z českých večerníčků. Obzvlášť ve chvílích, kdy se na nich mihne bezkonkurenční jednička mezi hrdiny - legendární Krtek.

Půl miliónu hostů za pouhé dva týdny

A to nejobdivovanější na konec. Číňané mají slabost pro vše, co jim zaručí štěstí, spokojenost, uspokojivý život. Reliéf pod sochou Jana Nepomuckého z Karlova mostu na sobě pociťuje denně tisíce rukou - malých i větších, mužských i ženských. „Moc si přeji, aby se dceři narodilo zdravé dítě. Bude to moje první vnouče,“ prozrazuje po chvíli váhání technik Cchuej Čeng, co se mu honilo hlavou, když hladil tabulku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ačkoli tým kolem komisaře Stehlíka v prognózách předpokládal, že denně uvítá kolem tři tisíc hostů, čísla návštěvnosti brzy začala stoupat strmě vzhůru. Dosavadní rekord činí 50 486 lidí. Za dva týdny po otevření Češi uvítali půlmilióntého návštěvníka.

To není málo. Přesto ve chvílích, kdy čtete tyto řádky, už to nemusí platit.

Pavilón v číslech

zabírá 2000 metrů čtverečních, na výšku měří 12 metrů a na šířku 50 metrů, stál 179,5 miliónu korun

nabízí 23 exponátů včetně venkovní spirály

kapacita restaurace: 84 míst

denně měl přilákat 30 tisíc hostů, dosavadní rekord činí přes 50 tisíc

v současnosti se jedná se dvěma čínskými zájemci o tom, že ho po skončení výstavy koupí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám