Hlavní obsah

České turistické značky vedou výletníky i na Filipínách

Právo, Vladimír Klepáč

Oblast kolem filipínské sopky Kanlaon na ostrově Negros má nově dvacet kilometrů turistických tras značených podle standardů Klubu českých turistů (KČT). Vyznačili je tam studenti brněnské Mendelovy univerzity. Lidé se tak mohou díky nim vydat za vodopády a nádhernými výhledy do tropické krajiny po červené, modré, žluté nebo zelené značce. Takové značení je běžné jen ve střední a východní Evropě.

Foto: Mendelova univerzita

Aby se neničila příroda, jsou značky na bambusových tyčích.

Článek

„Před 130 lety jsme jej převzali od Švýcarů. V Česku je jím vytyčeno asi čtyřicet tisíc kilometrů stezek. Jeho výhodou je jednoduchost. Ve světě panuje v této oblasti dost velký chaos,“ řekl Právu Milan Pernica z KČT, který se značením stezek na jihu Moravy zabývá již dlouhá léta. Je přesvědčený o tom, že nové značení na Negrosu pomůže nejednomu turistovi.

Kanlaon je jednou z nejaktivnějších sopek na Filipínách. Hora je vysoká 2465 metrů. Od roku 1919 soptila téměř třicetkrát, naposledy v červnu 2016. Studenti Mendelovy univerzity v Brně se na Filipíny a do oblasti ostrova Negros dostali díky spolupráci s partnerskou University de La Salle ve městě Bacolodoa a vstřícnosti bývalé velvyslankyně Filipín v Česku Carmelitě Rodriguez Salasové. Také k jejímu ubytovacímu centru v obci Gintubdan vede jedna z nově značených tras.

Foto: Mendelova univerzita

Zelená turistická značka na ostrově Negros.

Studenti na Filipínách neznačili jen trasy, museli cesty také zajistit, udělat je bezpečné. „Na některých místech bylo nutné udělat schodky, zábradlí a cesty zpevňovat. Někde se dávala jisticí lana, vyráběly se žebříky, montovaly lavičky. Pro studenty to byla vlastně inženýrská praxe,“ uvedl proděkan lesnické a dřevařské fakulty univerzity Petr Kupec. Cesty na ostrově mají různou obtížnost a vedou každá k nějakému významnému místu, k nimž patří vyhlídky nebo vodopády.

Klid soubojových kohoutů

Zároveň jsou ale vedené tak, aby nenarušily soukromí lidí, kteří zde žijí a kteří často na svých zahradách chovají kohouty na tradiční turnaje.

Základní značení tras není na stromech, ale na bambusových tyčích zaražených do země. Důvod je jasný: tamní příroda nesmí utrpět vytvořením nových turistických značek žádnou škodu.

Trasy mají dvě východiska. Jedno je v obci Gintubdan na místě, kde mají základnu strážci přírody. V tomto případě jde o začátek tras zvaných Mendelu trails, z nichž nejdelší měří dvanáct kilometrů. Tato cesta je pro středně zdatné turisty.

Těm náročnějším jsou určené dvě trasy, které zahrnují i brodění se v řece a možnost koupání se u vodopádu. Petr Kupec radí vypravit se na Negros v době, kdy v Česku panuje zima. V tropické oblasti jsou tou dobou nejpříznivější klimatické podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám