Hlavní obsah

České Švýcarsko investuje do turistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady nových prvků se letos dočká turistická infrastruktura v Národním parku České Švýcarsko. Na začátku turistické sezony bude po opravách znovu zpřístupněn skalní hrádek Šaunštejn u Vysoké Lípy. Nových naučných prvků se dočká také areál Rysí stezky v Mezní Louce, opravena bude další naučná stezka a některé turistické trasy.

Foto: Profimedia.cz

Skalní hrádek Šaunštejn

Článek

Skalní hrádek Šaunštejn bude čerstvě po rekonstrukci vrcholových lávek, které předcházela sanace nestabilních částí skály. Do zabezpečení a rekonstrukce správa parku investovala zhruba 10 milionů korun.

Hrádek je uzavřen od jara loňského roku. Na podzim na skálu musel dopravit materiál pro vytvoření nových konstrukcí přístupových žebříků, vrcholových lávek a zábradlí vrtulník.

Roubenka z 18. století znovu vyroste v šumavském skanzenu

Cestování

Větších úprav se dočká Rysí stezka. „Novinkou bude například zhruba 25 metrů dlouhá lávka, která umožní návštěvníkům vystoupat nad vývratovou plochu po vichřici, odkud bude možné mimo jiné pozorovat samovolnou obnovu lesa,“ popsal část úprav mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Na úpravu stávajících a tvorbu nových prvků Rysí stezky plánuje správa parku v letošním roce vynaložit zhruba 1,5 milionu korun.

Opravy stojanů a aktualizace obsahů na informačních tabulích se letos dočká naučná stezka Okolím Pravčické brány. Stojany budou vytvořeny z trvanlivějšího dřeva, obsahy informačních tabulí budou více odrážet proměnu krajiny a její příčiny. Na opravu naučné stezky správa parku vynaloží zhruba 250 tisíc korun.

Bílovec chystá obnovu zámecké kuchyně

Cestování

Během letošního roku správa plánuje také opravy některých turistických stezek a cest. Úprav se dočkají nižší partie přístupové cesty na Mariinu vyhlídku, část přístupu na Vilemíninu stěnu, včetně úprav zábradlí tamní vyhlídky, realizovány budou také opravy cesty z Hřenska ke Třem pramenům a od Tří pramenů dále směrem k Pravčické bráně.

Výstavy, známky, vizitky

Letos správa parku chystá i významné akce. Například k připomenutí existence CHKO Labské pískovce, která letos oslaví 50 let od svého vzniku. První akcí je tematická výstava na zámku v Děčíně, která bude návštěvníkům k dispozici během června a července.

Druhou bude exteriérová putovní výstava velkoformátových fotografií Václava Sojky, která bude postupně umísťována na veřejná prostranství měst v regionu. Pro turisty již byly vydány turistická známka a turistická vizitka, které budou k dostání v regionálních informačních střediscích.

Za krásami Posázaví: K Žampašskému viaduktu i Slapské přehradě

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám