Hlavní obsah

České sjezdovky nejsou dost bezpečné

České lyžařské svahy jsou méně bezpečné než sjezdovky v zahraničích zimních střediscích. Vinu nesou jednak lyžaři, kteří nedodržují pravidla a přeceňují své schopnosti, zároveň jsou sjezdovky u nás méně udržované a zabezpečené, přibývá tak počet úrazů. Vyplývá to z ankety, kterou mezi tuzemskými pojišťovnami provedlo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Většina pojišťoven uvádí jako hlavní důvod většího rizika v České republice to, že počet provozovatelů zimních sportů roste rychleji než samotná kapacita sjezdovek.

Článek

"Většina pojišťoven uvádí jako hlavní důvod většího rizika v České republice to, že počet provozovatelů zimních sportů roste rychleji než samotná kapacita sjezdovek. Místa k lyžování jsou přetížená a lidé se na nich navzájem více ohrožují," uvedlo SOS.

Neznalost a nedodržování pravidel

Například pojišťovna Allianz vidí hlavní příčinu vyššího počtu nehod na tuzemských sjezdovkách v neznalosti a nedodržování lyžařských pravidel a přeceňování lyžařských schopností jednotlivců. Podobný názor sdílí i pojišťovny Kooperativa a Uniqa.

České sjezdovky nejsou dobře zabezpečené

České sjezdovky navíc nejsou podle pojišťoven tak dobře upravované a zabezpečené jako ty zahraniční. Pojišťovny upozornily, že na svazích často chybí sítě bránící vyjetí mimo vyznačenou trať a nebezpečná místa nejsou dostatečně, nebo vůbec, zakryta matracemi.

"Pojišťovny uvádějí i problémy s lyžováním pod vlivem alkoholu, ale zároveň připouštějí, že v tomto směru nejsou poměry v České republice podstatně horší než v zahraničí, kde také bojují se zákazem konzumace alkoholických nápojů na sjezdovkách," podotkl tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec.

Reklama

Výběr článků

Načítám