Hlavní obsah

Češi zmapovali chorvatské ostrovy pro cyklisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklisté se na chorvatských ostrovech v Dalmácii už neztratí. Skupina českých nadšenců ostrovy zmapovala a do map zanesla všechny stezky vhodné pro výlety na kolech. Podle jednoho z autorů Zdeňka Kukala pocházejí poslední mapy ostrovů z dob socialistické Jugoslávie; český projekt proto Kukal považuje za unikátní.

Foto: Profimedia.cz

"Největší prací bylo identifikovat, kde se dá projet na kole a na jakém," řekl další z odborníků Jan Vodňanský.

Článek

Kukal organizuje cyklistické výlety na ostrovy 11 let. "Bytostně a zásadně nám chyběly dobré mapy, v terénu jsme se nemohli držet ničeho," popsal jeden z důvodů pro vznik map. "Všechny využitelné stezky pro kolo jsme za ta léta projeli," doplnil. Mapy nejsou podle něj určeny jen pro český trh, ale poputují i do Chorvatska a dalších zemí.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Krka

Podle kartografa Bohumila Háje byly základem staré mapy z dob socialismu, ty se doplnily o letecké a družicové snímky a takzvané tracklogy, to jsou záznamy cesty konkrétního bicyklu vybaveného zařízením GPS. "Největší prací bylo identifikovat, kde se dá projet na kole a na jakém," řekl další z odborníků Jan Vodňanský.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Chorvatský ostrov Korčula a jeho stejnojmenné středisko patří k nejoblíbenějším jadranským letoviskům.

Mapy zobrazují středodalmatské a jihodalmatské ostrovy, například Brač, Korčula, Mljet nebo Šolta, poloostrov Pelješac a k němu přilehlý pás pobřeží až k Dubrovníku. Cesty v terénu se prý neustále mění, vznikají a zanikají, autoři proto už chystají aktualizaci.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenějším prázdninovým cílem Čechů. Každoročně sem míří statisíce českých rekreantů, trendem je přitom příklon od pobytu na pláži k aktivní dovolené.

Anketa

Jakému typu dovolené v Chorvatsku dáváte přednost?
Po vlastní ose autem.
77,6 %
Vlakem a s batohem na zádech.
8,9 %
Kombinace auta a kola.
7,3 %
Jen s cestovní kanceláří.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Vinnetouem a Old Shatterhandem na Jadran

Podstatné části filmů o legendárním Vinnetouovi, náčelníkovi Apačů, byly natočeny ve skalách, prériích a na jezerech v dnešním Chorvatsku. Kultovní filmy,...

Výběr článků

Načítám