Hlavní obsah

Češi mají zimy a nařízení dost, Zanzibar je oblíbený jako ještě nikdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenže mnoho cestovních kanceláří eviduje zvýšený zájem o cesty na Zanzibar, do afrického plážového ráje míří i obrovské množství individuálních cestovatelů. Koncem loňského roku jste mohli vidět fotky ze Zanzibaru na sociálních účtech mnoha celebrit, nyní už zima a stres z koronavirových nařízení odvály do Afriky i mnoho „řadových” spoluobčanů. „Už to trvá moc dlouho,” říká jedna z nich.

Foto: Profimedia.cz

Zanzibar

Článek

Zanzibar je hitem letošní zimy. Dubaj a Maledivy mu sice dýchají na paty, ale pokud se o nějaké destinaci v uplynulých měsících mluvilo častěji než kdy dříve, je to Zanzibar, ostrov náležící Tanzanii. A jedno z míst, kde se nevynucuje karanténa a nařízení na místě jsou skoro nulová.

A i přesto hlásí Tanzanie (nikoliv jen Zanzibar) od počátku epidemie koronaviru v loňském roce jen něco málo přes 500 případů nakažení. Jistě, můžeme hovořit o úrovni zdravotní péče, nepřesných datech a dalších faktorech, ale faktem je, že koronavirus tam velkým problémem v této době není.

„Viděli jsme, že na Zanzibar vyráží hodně Čechů. Nejdříve mladí, baťůžkáři, pak se přidaly i mladé rodiny a teď už je to tu úplná směska. S přítelem jsme sem letěli původně na dva týdny. Už jsme si ale posunuli zpáteční let a zůstaneme tu celý měsíc. Životní náklady tu nemáme vysoké a vážně zvažujeme, že bychom odsud pracovali dálkově, než se to přežene. Jako by se světová pandemie tomuto místu vyhnula,” popisuje Novinkám Češka Denisa.

Foto: Profimedia.cz

Únik do exotiky, tak nyní Češi vnímají Zanzibar.

Zatímco hoteliéři v naprosté většině turistických destinací po světě sčítají ztráty a mnozí zavírají brány hotelů a ubytovacích zařízení jednou provždy, na Zanzibaru je situace méně kritická, ač loňské několikaměsíční uzavření ostrova nadělalo místním nejeden šedivý vlas.

Dá se však říci, že Zanzibar je jedním ze zachránců zimní sezony pro mnohé české cestovní kanceláře.

CK: Zájem o Zanzibar vzrostl

„Zanzibar letos patří mezi nejvyhledávanější exotické destinace a je o něj větší zájem než v minulosti. Počty klientů, kteří tu během ledna a února trávili dovolenou, se letos pohybovaly ve stovkách oproti desítkám v minulých letech,” uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Zanzibar si pochvaluje i obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek: „Oproti minulému roku se prodej zájezdů na Zanzibar téměř ztrojnásobil, společně s Maledivami tak letos patří mezi nejnavštěvovanější exotické destinace. Je vidět, že Češi neztratili chuť cestovat ani v této době a my děláme maximum pro to, abychom jim zajistili dovolenou podle jejich představ.”

Foto: Profimedia.cz

Ovocný trh na Zanzibaru

„O Zanzibar je stále velký zájem, a to hlavně z důvodu, že není potřeba testování při příletu, i proto jsou prodeje přibližně stejné jako v minulých letech. Nejoblíbenější u našich zákazníků je severní část ostrova,” dodává mluvčí Exim tours Petr Kostka.

Roušky v rezortech nečekejte

Na Zanzibar však směřuje i vysoké množství nezávislých cestovatelů, a tak jsme zjišťovali, jaká je situace na místě. Ředitel hotelu Tulia Zanzibar Lukáš Šinogl Novinkám popsal, jak ostrov zvládá toto nelehké období a co mohou turisté očekávat.

„Zanzibar vydal hned na začátku epidemie sadu nařízení a postupů pro všechny dotčené v rámci turismu. Od letiště přes taxíky až po hotely. Pravidla jsou podobná jako jinde po světě. V rezortech roušky být nemusí a jejich nošení je na individuálním uvážení. Praxe je taková, že turisté možnosti odložení masek rádi využijí, neboť vnímají, že jsou převážně na otevřených prostranstvích, na čerstvém vzduchu s možností dostatečné sociální distance,” popisuje Šinogl, který šéfuje rezortu, ve kterém se ceny ubytování nedostávají pod 10 000 korun za noc.

Foto: Tulia Zanzibar

Český otisk na Zanzibaru, Tulia Zanzibar Unique Beach Resort, se nachází přímo u pláže.

„Zanzibar přistupuje ke covidu jako každá jiná země: lidé tu v případě podezření z nákazy testují a léčí nemocné. Jediný rozdíl oproti ostatním zemím je ten, že se tu o počtu nakažených nemluví. Uvědomují si, že strach a stres nikomu neprospějí. Na druhou stranu je realita taková, že v nemocnicích se žádné drama nekoná. Na ostrově dokonce byla připravena speciální covidová centra pro případ epidemie, nicméně byla již odstraněna pro nepotřebnost,” konstatuje s úlevou Šinogl, který nezastírá, že loňský rok byl velkou zkouškou.

S Čechy se roztrhl pytel

„Zanzibar byl uzavřený po dobu tří měsíců a nikdo nevěděl, jaká bude budoucnost. Nicméně v červnu vláda rozhodla o otevření ostrova a turisté se začali pomalu vracet. Když v září přišla do Evropy druhá vlna onemocnění a přišlo zpřísnění evropských restrikcí, spousta lidí hledala možnost úniku. Na Zanzibar přijeli i lidé, kteří to původně neměli vůbec v plánu. Ostrov z toho okamžitě těžil a hotely, zejména ty luxusní, se začaly plnit. Od září jsme měli plno, a tak to pokračuje až doposud. I výhled rezervací je lepší než kdy jindy. A zatímco dříve Češi tvořili zhruba 15 procent naší klientely, aktuálně – společně se Slováky – tvoří většinu našich hostů,” dodal Šinogl.

Reklama

Výběr článků

Načítám