Hlavní obsah

Češi do Kanady potřebují elektronické cestovní povolení. I pro přestup

Novinky, fis

Od úterý 15. března musejí mít bezvízoví turisté, tedy i Češi, pro vstup do Kanady elektronické cestovní povolení (eTA). Platí to i pro ty, kteří na území Kanady pouze přestupují. Osvobozeni jsou od této povinnosti jen občané USA a cestující s platným vízem.

Foto: Profimedia.cz

Povolení eTA zabere jen chvilku. Vyřídit lze na počítači i na telefonu s připojením k internetu.

Článek

Podle údajů Asociace cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) míří ročně na zájezd s cestovkou do Kanady okolo 2500 Čechů. Těmto turistům by měla s vyplněním registrace pomoci CK, u níž si zájezd zakoupili.

Individuální turisté se nemusejí obávat zásadních komplikací. Povolení eTA vyjde aktuálně na sedm kanadských dolarů, v přepočtu tedy zhruba na 130 korun. Platné povolení je třeba předložit letecké společnosti. Po vyplnění registrace má turista obdržet potvrzení během několika minut, nejpozději do tří dnů. Autorizace platí pět let nebo do konce platnosti cestovního pasu.

Cílem eTA je evidence a prověření bezvízových cestujících v letecké dopravě, kteří překročí hranice Kanady. Platí tedy také pro české občany, kteří od konce roku 2013 na krátkodobý pobyt v Kanadě (s délkou do šesti měsíců) a průjezd zemí nepotřebují vízum. Jedná se o turistické pobyty, návštěvy přátel, rodinných příslušníků apod.

Registraci je možné provést zde. Lze k tomu využít nejen počítač, ale i mobilní telefon. U sebe by při tom turista měl mít cestovní pas a platební kartu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám