Hlavní obsah

Ceny zájezdů do Turecka na historickém minimu. Španělsko podražilo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní turistická sezóna je tu. Dětem končí škola, nastupují dražší termíny zahraničních dovolených a ti, kdo nepořídili dovolené s předstihem, musejí vybírat z probraných nabídek na poslední chvíli. Situace na trhu je však taková, že za stejnou dovolenou jako jste měli loni, můžete zaplatit letos i výrazně méně. Záleží ovšem na destinaci.

Foto: Profimedia.cz

Turecko bojuje o turisty rapidním snížením cen.

Článek

Na dovolenou do zahraničí? Jenže kam? Itálie, Řecko, Chorvatsko, Španělsko (a zejména španělské ostrovy) praskají ve švech a volných kapacit není až na výjimky mnoho. Takovou výjimkou byl až do minulých týdnů například řecký Kos. [celá zpráva].

Skutečností je, že už i Kos se do značné míry plní. Středně drahé hotely jsou mnohdy již extrémně probrané a turisty tak čeká volba mezi podprůměrnými hotely anebo naopak velmi luxusními, ale drahými. A to je bohužel volba, která má pro mnoho Čechů jen jednu možnou odpověď.

Turecko jako zachránce i tonoucí

Zachráncem situace však může být Turecko, které velmi flexibilně zareagovalo ve snaze naplnit své kapacity. Důvodem je však pouze a jen to, že Turecko potřebuje samo zachránit. Proti loňsku byl totiž mezi turisty o tuto zemi v květnu o třetinu nižší zájem. Vyjma zhoršené bezpečnostní situace je na vině zejména odliv ruských turistů vzhledem k napjatým vztahům mezi Tureckem a Ruskem. To však průměrnému českému turistovi asi dovolenou rozhodně nezkazí.

„Poptávka po jednotlivých destinacích se letos mírně změnila. To významně ovlivňuje ceny zájezdů. V Turecku hoteliéři snížili ceny v průměru o 15 procent. V případě některých kvalitnějších hotelů však ceny klesly až o třetinu. Klienti si tak mohou na Turecké riviéře letos dopřát výrazně kvalitnější hotely za ceny, které dříve nepřipadaly v úvahu,” tvrdí mluvčí CK Blue Style František Vorel.

Část Evropy zdražuje

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka však nejde jen o Turecko: „Ano, Turecko je skutečně v případě kvalitnějších hotelů o třetinu levnější, ceny však poklesly i v Egyptě a to o nějakých 20 procent. Překvapením pak pro někoho může být, že ceny poklesly i na několika místech v Řecku, a to zhruba o deset až 15 procent. Zcela jiná je však situace ve Španělsku, kde naopak šly ceny o pět až deset procent nahoru. A řada hotelů je tam vyprodána již na celou sezónu.”

A podle Vorla nejde jen o Španělsko. Podobně je to i v Bulharsku, Itálii či na Krétě. Ten také přibližuje, že Řecko je asi jediná země, jejíž jedna část zdražuje a druhá zlevňuje: „Ceny klesají na ostrovech, které byly v loňském roce postiženy migrační vlnou, nicméně jsem se na vlastní oči minulý týden přesvědčil, že v turistických letoviscích na ostrovech Kos, Rhodos a Samos na žádné uprchlíky klienti nenarazí. Kréta, řecká klasika, však naopak mírně podražila.”

Silné Kapverdy

„V Exim Tours pozorujeme, že meziročně zlevnil Egypt, Turecko a Tunisko. Španělsko, Bulharsko a Itálie jsou naopak dražší. Evidujeme zvýšený zájem především o Sardinii, Kalábrii a Sicílii, kde jsou ceny v porovnání s loňskem vyšší o zhruba deset procent. Silnou sezónu budou mít i Kapverdy. Vzhledem k tomu, že nebyly postiženy ani uprchlickou vlnou, ani obavami z terorismu, čeká je dobrý rok,” řekl Novinkám mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma.

Zkušenosti zmíněných cestovních kanceláří potvrzují i data cestovní agentury eTravel, jejíž mluvčí Simona Fischerová tvrdí, že některé zájezdy do Egypta zlevnily dokonce i o více než 40 procent a do Turecka o 30 procent. Týdenní cesty s all inclusive do Egypta tak prý aktuálně začínají už na necelých osmi tisících korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám