Hlavní obsah

Ceny letenek kvůli drahému palivu nadále porostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatelé by se měli připravit na další zdražování letenek. Uvedl to generální ředitel Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) Willie Walsh. Na vině je vysoká cena kerosinu, která je v tuto chvíli o 82 procent vyšší než ve stejném období před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Ceny letenek nadále porostou (ilustrační foto).

Článek

„Lety se nadále zdražují kvůli cenám ropy a všem začíná být jasné, že se to promítne také do vyšší ceny letenek,“ uvedl Walsh v pořadu BBC Sunday Morning.

Vysoké ceny kerosinu jsou následkem zvýšené poptávky po cestování, ale také války na Ukrajině, kvůli které Rusko přerušilo dodávky ropy. Jde přitom o druhého největšího distributora na světě, píše server Independent. Aerolinky tak podle Walshe nemají jinou možnost než ceny letenek vyšponovat.

Aerolinky do letadel umístí palandy. Pro cestující z economy

Cestování

„Ropa je největším prvkem, který určuje náklady aerolinek. Je zkrátka nevyhnutelné, že se ceny ropy dotknou spotřebitelů ve formě dražších letenek,“ dodal Walsh.

Ropa sice v posledních dnech zlevnila na cenu z doby před válkou, zatím však není jasné, jak se to promítne do dopravy — nejen té letecké, ale i lodní či automobilové.

Prospěje to klimatu, míní aktivistka

Podle Anny Hughesové, šéfky britské organizace Flight Free UK, která upozorňuje na klimatickou změnu, je však zdražování na místě. „Letecká doprava je až trestuhodně levná. Zdražení znamená, že ceny letů budou konečně odrážet enviromentální dopady,“ míní Hughesová a dodává, že pokud se změní i návyky spotřebitelů, bude to jen ku prospěchu věci.

„Lidé si uvědomí, že alternativy s nízkou uhlíkovou stopou jsou lepší nejen pro jejich peněženky, ale i pro planetu,“ uvedla Hughesová.

Letenky výrazně podražily, stejně ale jdou na dračku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám