Hlavní obsah

Čech pochoduje z Itálie do Norska. Cestu chce zdolat za rok a půl

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletý Ivan Mitrus si zamiloval dálkové pochody. Teď chce změřit svou vytrvalost na zatím nejdelší cestě, při níž má aktuálně namířeno ze Sicílie až na norský mys Nordkapp, považovaný za nejsevernější bod kontinentální Evropy. Zabrat by mu to mělo podle jeho odhadů kolem 18 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mitrus, který pochází z Martinic v Krkonoších, začal s dálkovými pochody před několika lety, protože mu vadilo, že svůj volný čas nijak aktivně nevyužívá. „Napadlo mě, kam až by se dalo za víkend dojít z domova. První cesta trvala den a půl a skončila v Chlumci nad Cidlinou. Dojít tam byl nádherný pocit, věděl jsem, že to nebyla moje poslední cesta,“ uvedl mladík pro Novinky.

Od té doby nachodil po Česku tisíce kilometrů, se zahraničím ale zkušenosti dosud neměl. „Pokud tedy nepočítám pár desítek kilometrů přes Polsko, když jsem obcházel Jizerské hory a Krkonoše,“ vysvětluje.

Na celém putování ho asi nejvíc přitahuje cíl jeho cesty, sever Evropy. „Minulý rok, když jsem pracoval v Irsku, jsem na internetu narazil na mapu Evropy, na níž bylo vyznačených dvanáct dálkových tras,“ popisuje. Nejvíce ho zaujala právě ta, na kterou se rozhodl vyrazit, vedoucí z Norska na jih. „V hlavě jsem si začal sestavovat plány a s jejich realizací jsem příliš neotálel,“ dodává.

Peníze by měly stačit

Přípravu na cestu nechtěl Mitrus podcenit — podrobně studoval mapy, načetl si literaturu o dálkových pochodech, ale také požádal o radu lidi, kteří už podobnou výpravu podnikli. Důležitým aspektem rovněž bylo pořídit si vše potřebné vybavení, které mladík následně v různých podmínkách vyzkoušel.

„Na cestu jsem vyrážel s našetřenými 140 tisíci korun. Snažím se žít spořivě a věřím, že to bude stačit. Pokud ne, budu to muset řešit například crowdfundingem.“

Mladík chtěl životní restart. Začal cestovat s fretkou

Cestování

Cestu, kterou započal 30. ledna, považuje Mitrus za zkoušku sebe sama i prostor k sebepoznání, nejen svých fyzických schopností, ale i svého nitra. „Sám jsem zvědavý, jak budu při různých situacích reagovat,“ uvedl. „Dále určitě očekávám bližší poznání místních obyvatel a jejich kultury,“ napsal Novinkám s tím, že má za sebou zatím cestu přes Sicílii, kde jsou lidé velmi přátelští.

Komplikací může podle mladíka nastat celá řada, bojí se například zničení nebo odcizení některé části vybavení, ale rovněž nemocí či zranění. Problémy si však nepřipouští, protože věří, že se mu tak vyhnou. Pokud by přeci jen nastaly, bude je řešit až v daný okamžik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám