Hlavní obsah

Capri se chce stát chytrým ostrovem

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouliční osvětlení, jehož intenzita se řídí podle potřeb. Parkování automobilu rezervované ještě na cestě a zaplacené mobilním telefonem. Školy, které prakticky nespotřebují žádný proud. Taxíky, autobusy, plavidla i skútry poháněné elektrickým proudem.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Marina Grande na ostrově Capri

Článek

Život občanů i turistů se tak má zlepšit i tím, že se rapidně zlepší kvalita životního prostředí. Plán této přeměny slavného turistického ostrova Capri vypracovala nadace Matching Energies na popud neapolského podnikatele Marka Zigona, který chce na ostrově realizovat čtyři pilotní projekty.

Především proměnit základní školu v budovu, v níž elektřina bude téměř úplně pocházet z obnovitelných zdrojů — za použití rostlinných biomas, textilního odpadu a kartónů. Dnes se tento odpad posílá na pevninu.

„Naopak nové zařízení má čisté spalování a vyrábí jak elektřinu, tak tepelnou energii — proto bude možné zahřívat i přilehlý bazén,“ tvrdí profesor Ennio Macchi z milánského vysokého učení technického, jeden z vedoucích projektu.

Ke slovu přijde také diodové veřejné osvětlení, které sníží spotřebu elektrické energie o 90 procent. Síť bude vybavena senzory, které budou centrále dodávat informace o poskytnuté službě.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží ostrova Capri

A hlavně: místní autobusy, taxíky, skútry i veškerá plavidla v turistickém přístavu Marina Grande přejdou z dieselových motorů na hybridní. Vyroste síť nabíjecích sloupků schopných vyrábět elektřinu nezávislým způsobem.

„Naším cílem je učinit životní prostředí přívětivějším pro návštěvníky ostrova. Dnes tu máme chaos,“ říká Giovanni De Martino, nový starosta Capri, a dodává: „Máme výborné sponzory jako Celostátní radu pro vědecký výzkum a usilujeme o finanční příspěvek Evropské unie v rámci programu Horizont 2020.“ Realizace projektu si vyžádá deset miliónů eur.

Nice příkladem

Capri se inspirovalo francouzskou Nice — tam investovali 64 miliónů eur (1,8 miliardy korun). Na Riviéře je možné se bezplatně informovat, kde jsou volná parkoviště, a zaplatit je chytrým telefonem.

Osvětlení na Avenue Victor Hugo či na Promenade des Anglais mění intenzitu podle počtu osob, které se na nich nacházejí. Nádoby na odpadky informují, když jsou prázdné, aby vozidlo popelářů nemuselo vyjet z garáže.

„Topení a distribuce energie budou napojeny v budoucnosti na síť a spotřeba paliva během 10 až 15 let drasticky poklesne,“ dodává starosta De Martino.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám