Hlavní obsah

Brutální čerti už si připravují metly a klacky. Nešetří vůbec nikoho

Novinky, Jakub Kynčl

České tradice jsou v mnoha ohledech velmi poklidné a konzervativní. Už ve čtvrtek se budou opět ulicemi procházet Mikulášové s anděly a čerty. Pokud děti zlobily, možná dostanou výstražně kus uhlí či bramboru a rohatec na ně udělá symbolické bu bu bu. To na severu Itálie je vše jinak. Když do ulic vyjdou krampusové, čerti s obřími rohy, místní omladina dobře ví, že to bude bolet.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jen samotná příprava kostýmů trvá zhruba hodinu. Čočky ďábelskému vzezření značně pomáhají.

Článek

Tradice ďáblů-krampusů se táhne od Německa přes Rakousko až na sever Itálie do Jižního Tyrolska. A ačkoliv to je do pověstného Südtirolu o nějaký ten krok dál než do sousedního Rakouska, našlo by se jistě několik objektivních důvodů k tomu, aby si člověk trochu zajel. A nemusí to být jen proto, že káva hned na první benzince za rakousko-italskými hranicemi chutná úplně jinak.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dětský krampus střeží věčný pekelný oheň.

Jihotyrolští krampusové si obvykle nenasazují nejrůznější masky, které můžete vídat u našich sousedů. Zejména v menších městech je totiž součástí tradice velmi poctivý make-up. Přípravy začínají už v brzkých ranních hodinách. Krampusové bývají obvykle ti nejsilnější mladí muži ve městě, často se rekrutují třeba z řad hasičů.

Pochod krampusů jihotyrolským SterzingemVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Být krampusem je velká čest, ale také odpovědnost. Když vyjdete do města jako krampus, musíte počítat s tím, že se najdou desítky výrostků, kteří se chtějí před svými vrstevníky případně přítelkyněmi předvést, že se nebojí ničeho. Pak se musí krampus zvládnout ubránit a navíc dotyčnému výtržníkovi přibalit na cestu takovou zásobu ran, aby si na něj vzpomněl i v následujících dnech.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hromadné focení čertů před tzv. Nocí krampusů (Krampusnacht)

Atmosféra bývá při průchodu krampusů městem elektrizující. Malé děti se obvykle bojí, protože jsou čerti vyvedeni velmi realisticky. A i dospěli jsou na pozoru, protože když se krampus rozeběhne ke skupince lidí, obvykle se neohlíží na to, kdo jeho pekelný hněv schytá. Skutečně malé děti ovšem nemlátí, těm obvykle věnují jen velmi významné pohledy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Maskování není jednoduché, na kůži obličeje nesmí zůstat jediné světlé místo.

A kam se tedy můžete na Krampuse přijet podívat? Každoročně se vracejí do městeček Kurtatsch (Cortaccia), Margreid (Magrè), Kurtinig (Cortina) či Sterzingu (Vipitena). Tam byste měli narazit na větší průvody, ale máte poměrně vysoké šance, že metlou či klackem dostanete 5. prosince i na dalších místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám