Hlavní obsah

Britská vesnice je od války uzavřená. Několikrát ročně ji lze navštívit

Novinky, mšv

Anglickou vesničku Imber potkal osud jako mnoho jiných v Evropě. Během druhé světové války museli místní obyvatelé z minuty na minutu opustit své domovy, aby se tu spojenci mohli připravit na invazi do Evropy. K návratu už ovšem nedostali možnost. Dnes je vesnice součástí vojenského prostoru, několikrát ročně ji však lze navštívit.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice je přístupná padesátkrát do roka.

Článek

Do vesnice u města Salisbury v jižní Anglii se mohou zájemci vypravit padesátkrát do roka. Přestože množství budov již zchátralo a působí zlověstně, uvnitř se stále nachází vybavení po původních majitelích. Jedinou neporušenou stavbou je kostel St Giles, který je také hlavním lákadlem.

„Tohle je asi nejpodivnější místo, kam vůbec můžete svézt autobusovou linku,“ řekl pro server MSN Peter Hendy ze společnosti Imberbus, která dopravu do vesnice zajišťuje. „Většinu času není místo přístupné, nikdo tam nežije. Perfektní místo, kam můžete párkrát do roka jezdit,“ dodal v nadsázce.

Foto: Profimedia.cz

Kostel je nejvíce zachovalou budovou ve vesnici.

Zájem o prohlídku je docela velký, během jednoho dne navštíví Imber i kolem pěti tisíc lidí. „Naposledy jsme měli opravdu napilno, dorazily tisícovky turistů,“ dodal Hendy. Vypraveno podle něj bylo asi 28 autobusů. „Skoro jsme nestíhali.“

Peníze vybrané za dopravu jdou na nezbytné opravy kostela. V něm se letos poprvé za 20 let bude konat i křest. Vesnice, která je součástí výcvikového areálu britského ministerstva obrany, umožňuje prohlídky od roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám