Hlavní obsah

Bouzov otevřel výstavu k 700. výročí první písemné zmínky o hradu

Jedna z nejnavštěvovanějších moravských památek, hrad Bouzov na Olomoucku, otevřela v pondělí dlouho očekávanou výstavu připomínající 700 let od první písemné zmínky o hradu. Představuje nejen historickou listinu z roku 1317 s podpisem prvního majitele Búze z Búzova, ale i řadu archeologických nálezů či modelů hradu v různých obdobích.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Bouzov je jednou z nejnavštěvovanějších památek Olomouckého kraje.

Článek

Tvůrcům výstavy se podařilo od místních získat i původní pranýř a šibeniční kámen. Výstava s názvem 700 let na papíru a v kameni bude na hradě otevřena od 1. října po dobu několika let. „Cílem výstavy bylo ukázat, že hrad má velmi dlouhou historii, že zde stál již před 700 lety... Vystřídalo se zde několik českých majitelů, dokonce se spekuluje, že se zde narodil i Jiří z Poděbrad,” řekla kastelánka Zuzana Šulcová.

Výstava je rozdělena na dvě části. První z nich je umístěná na prvním nádvoří; představuje faksimile listin a zápisů v zemských deskách, vystaveny jsou zde také modely hradu a archeologické nálezy objevené při přestavbě hradu na přelomu 19. a 20. století. „Vystavili jsme také první návštěvní knihu a písemné dokumenty psané arcivévodou Evženem k přestavbě hradu. Jsou zde také původní kameny,” doplnila kastelánka.

Expozice má dvě části

Nejvzácnější listinou je faksimile z roku 1317, pracovníci hradu při pátraní po jejích stopách skončili až ve vídeňském archivu. „Náročné to bylo, museli jsme hlavně zjistit, kde se listina nachází. Ve spolupráci s olomouckým archivem se nám podařilo zjistit, že listina neleží v Čechách, ale ve Vídni. Vídeňský archiv nám vyšel vstříc,” řekla kurátorka výstava Sylva Marková.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Výstava připomíná 700 let od první písemné zmínky o hradu. Na snímku je jeho model.

Výstavu obohatili i samotní obyvatelé obce. Hrad od nich získal fragment pranýře, který stál na bouzovském náměstí, a desku, která označovala původní šibenici. Pocházejí z doby, kdy hrad byl majetkem Eusebie Sabiny Podstatské, která jej koupila v roce 1631. Návštěvníkům připomenou období, kdy se zde uplatňovalo útrpné právo a na nedalekém kopci se konaly popravy.

Druhá část výstavy je součástí prohlídkových tras. Vystaveny jsou modely současné podoby hradu z různých materiálů. Nejvzácnější je stříbrný model, ale zajímavá je také sádrová maketa, model z lepenky nebo model, který používali filmaři při natáčení, doplnila kastelánka.

Hrad Bouzov ročně navštíví zhruba 100 000 lidí. Byl založen na počátku 14. století, podle dochovaných listin jej jako první vlastnili Búzové, kteří snad patřili k rozrodu šlechtického roku Žerotínů.

Do roku 1696 jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů, pak panství s hradem koupil Řád německých rytířů. Od roku 1945 je hrad majetkem státu, v roce 1999 byl prohlášen za národní kulturní památku. O jeho vydání usiluje Německý řád, zatím neuspěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám