Hlavní obsah

Blikající plamen za vodopádem v americkém Buffalu vědcům vrtá hlavou

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle zapálení ohně předchází nasbírání suchých větviček nebo zmuchlání kousků papíru. Následuje škrtnutí sirky a oranžový plamen je na světě. Takzvané věčné ohně ale vznikají samy od sebe, a to dokonce na kamenitém podloží. Ten v newyorském Buffalu vědcům pořádně láme hlavu.

BEZ KOMENTÁŘE: V newyorském parku hoří věčný plamen. Vědci nechápou, jak je to možné

 
Článek

Horké břidlicové zázemí pomáhá produkci vznětlivé směsi plynů, z nichž na skalách v různých koutech světa vznikají menší či větší plamínky. Obvykle patří mezi hojně vyhledávané turistické cíle. Oheň nenápadně problikávající za širokým vodopádem v parku Chestnut Ridge v Buffalu v americkém státě New York je pro odborníky zatím tak trochu záhadou.

Část parku, ve které se oheň nachází, se jmenuje Shale Creek Preserve. Vědci zjistili, že nitro skály není dostatečně horké na to, aby produkovalo zemní plyn, který oheň drží při životě. Snaží se teď tedy zjistit, kde přesně v tomto případě plyn vzniká. Domnívají se, že zdejší plamen vzniká jiným způsobem než jiné, obdobné.

Foto: Profimedia.cz

Turisty z celého světa hořící skály nepřestávají fascinovat. Na pohled se přece jedná o vskutku paradoxní úkaz

Známou lokalitou s hořícími přírodními úkazy je například Yantas v Turecku. Z puklin ve skále tady šlehají plameny a plamínky zažehnuté samovznětlivými plyny. Pro vědce jsou zatím věčné ohně, jak se tomuto jevu říká, v řadě ohledů stále ještě velkou neznámou.

Reklama

Výběr článků

Načítám