Hlavní obsah

Berlín láká na moderní architekturu i výlety na lodi

Právo, Miroslav Sova

Hlavní město Německa si mnozí ještě pamatují jako omšelou metropoli s několika málo výstavními třídami v centru. Berlín je ovšem dnes nejen městem plným historie, ale také jedna z nejrychleji se modernizujících evropských metropolí.

Článek

Za návštěvu tak stojí legendární Checkpoint Charlie na Friedrichstrasse (stanice metra Kochstrasse). Bývalý hraniční přechod mezi západním a východním Berlínem je dnes památkou, kam proudí davy turistů, přestože se jedná o pouhou strážní budku s pár pytli s pískem.

Muzejní město

Hned vedle najdete Muzeum Zdi (Mauermuseum), které dokumentuje tragédii obyvatel, kteří žili desetiletí vedle sebe a přesto odděleni. Na stopy zdi a památníčky jejích desítek obětí narazíte i na dalších místech. Na Bernauer Strasse se můžete podívat i na zachovalou část zdi, včetně všech jejích bezpečnostních pásem.

V centru města najdete desítky muzeí. Určitě stojí za to zajít do Pergamonského muzea. To se skládá ze tří částí – antických sbírek, muzea islámské kultury a muzea Přední Asie. Jeho sbírky nemají prakticky svým rozsahem v Evropě konkurenci.

Foto: Profimedia.cz

Kromě originálních exponátů jsou tady také rekonstrukce některých staveb v obřích sálech například monumentální Ištařina brána a Margukova cesta z bájného města Babylónu nebo vstupní průčelí do oltářního chrámu v Pergamonu.

Pro rodiny s dětmi školou povinnými je Pergamonské muzeum zcela jistě tím správným místem pro zábavu a poučení. Pergamonské a další muzea (Bode Muzeum – sbírky soch a byzantského umění, Starou Národní galerii nebo Alte Museum) jsou na tzv. muzejním ostrově (Museumsinsel), který je zařazen do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Berlínský Oberbaumbrücke, který přes Sprévu spojuje Kreuzberg s Friedrichsheinem.

Rozdělení města se podepsalo i na jiné berlínské atrakci, na zoo. V hlavním městě najdete dvě zoologické zahrady. Zoo Berlin je nedaleko známé luxusní třídy Kurfürstendamm u stanice metra Zoologischer Garten. Je to nejstarší zahrada v Německu a zároveň počtem chovaných druhů nejbohatší zahrada ve světě. Druhá se jmenuje Tierpark Berlin a najdete ji v městské části Fridrichsfelde u stanice metra Tierpark. K zoologickým expozicím patří navíc akvárium, které je hned vedle Zoo Berlin.

Vstupné je do každé z těchto expozic samostatné, ale milovníci zvířat jistě ocení možnost nákupu tzv. ZooCard, která za 55 eur na rok nabízí 50% slevu do celkem osmi klíčových zoologických zahrad v Německu.

A ještě pro majitele psů – vstup s domácími čtyřnohými mazlíčky je možný pouze do Tierparku Berlin. A pozor, v Berlíně se setkáte s názvem Tiergarten. To je ovšem pouze nádherný a největší berlínský park v centru, se zoologickou zahradou nemá nic společného.

Využijte karet

Metropoli Německa si ale nemusíte prohlížet jen pěšky. Samozřejmě tu funguje síť městské a příměstské hromadné dopravy. Předně je to berlínské metro (U-bahn), které je jedno z nejstarších v Evropě. První trasa byla otevřena už v roce 1912. V současnosti má celkem 144 km a 173 stanic.

Další možností je síť autobusů a tramvají. Berlín je ovšem také protkán linkami S-Bahn, což jsou příměstské vlaky, kterými se ovšem výhodně cestuje i ve městě, vzhledem k jeho velikosti.

Nejvýhodnější je zakoupit si denní jízdenku, která přijde pro všechna pásma na 6,50 eura. V nabídce jsou i další zlevněné jízdenky, včetně tzv. Berlin WelcomeCard, která navíc nabízí zdarma nebo zlevněné vstupné do více než 150 berlínských pamětihodností, muzeí, divadel atd. Existuje šest variant této karty, ta univerzální stojí na 48 hodin 18,90 eura a platí pro všechna městská pásma včetně Postupimi (Potsdam).

Z lodi je to nejkrásnější

V Berlíně si ovšem můžete vybrat i romantičtější a zajímavější druh cestování. Lodní linky jsou pravidelné nebo sezónní. Ty nabízejí různé tematické trasy. Ať už zvolíte kteroukoli z nich, pohled na historické centrum i na nové budovy z vodní hladiny otevírá zcela jiný způsob vnímání atmosféry města.

Foto: Profimedia.cz

Zcela jistě nejkrásnější jsou noční plavby kolem nádherně osvětlených monumentálních budov. Ceny lodních lístků jsou podle délky plavby a sezóny, ale pohybují se běžně kolem 15 eur. Vidět Berlín z lodi je zcela jistě jedním z nejkrásnějších zážitků.

Jak se tam dostat?

Vzhledem k dálnici Teplice– Drážďany je cesta autobusem nebo vlakem stejně dlouhá a trvá z Prahy něco málo přes pět hodin. Pravidelné spoje jezdí několikrát denně. Autem samozřejmě můžete jet také, ale počítejte s tím, že v Berlíně v centru, které je poměrně velké, bez poplatku nezaparkujete. Letadlem trvá cesta z Prahy 60 minut a přistanete na letišti Tegel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám