Hlavní obsah

Bergen: Červený koberec do světa fjordů

Novinky, Taťána Marenčíková (Bergen)

Představte si typický lákavý výjev: pestrobarevné dřevěné chaloupky obklopené nekonečnou zelení, průzračná vodní hladina a strmé horské vrcholy se sněhovou čepičkou v pozadí. K tomu jeden až dva vodopády. Někdy i pět. Ale pozor. Přesně tohle v Norsku opravdu běžně najdete. A ještě mnohem víc.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Historické centrum Bergenu

Článek

Severská země se na své cestě za prosperitou musela prokopat stovkami kilometrů skály, přesto je výrazně dál než Česká republika. Což je vidět na každém kroku. A také na cenách. Za málo peněz hodně muziky nečekejte, ale kdo se rozhodne do Norska investovat, může očekávat opravdu kvalitní koncert napříč žánry.

Nedotčená příroda NorskaVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Chcete-li se seznámit s krásou nedotčené přírody a zároveň navštívit i tamní městskou aglomeraci, tak pokud nejste milionář, zvolte čtyř až pětidenní výlet. Ideálním výchozím bodem je druhé největší norské město Bergen. Je cenově dostupnější a méně přecpané než Oslo. Bývalé hanzovní město je navíc bránou k asi největšímu norskému pokladu, fjordům.

Plánovaní se vyplatí

Cestování bez přesných itinerářů má určitě své kouzlo, ale pokud se někde vyplatí plánovat dopředu, je to Norsko. Od ceny letenek, které lze s několikaměsíčním předstihem se štěstím pořídit jako snad nejlevnější z cestovních výdajů, přes rezervaci ubytování až po jízdenky na dopravu. Zejména úspora na veřejné dopravě může být s včasným nákupem přes internet až třetinová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Z Bergenu to do fjordů není daleko.

Nocleh v bergenském hostelu vás v přepočtu vyjde zhruba na 2 až 2,5 tisíce korun (podle sezóny). Označení hostel ale v Norsku znamená něco jiného než ve většině světa a nemusí zejména v ženských očích vyvolávat paniku. Rozhodně se nejedná o ubytování typu: omezit pobyt na minimum, moc se nerozhlížet a hlavně se ničeho nedotýkat bosou nohou. Cena přes skromné označení znamená rozumnou kvalitu. Čistota a dobrá vybavenost jsou standardem.

Stravování v restauracích je na české poměry extrémně přemrštěné, třeba polévka vás v klasické, nikterak exkluzivní restauraci vyjde na zhruba 400 korun českých. V supermarketech se naopak dá sehnat dostupnější, poměrně zdravá a kupodivu i chutná varianta občerstvení. Samoobslužné bufety kromě klasických zeleninových salátů, sýrů a uzenin nabízejí i tepelně upravené přílohy, masa a krevety. Hodně druhů krevet. Za cenu, která je na tamní poměry příznivá. Bergen navíc nabízí nespočet míst lákajících k pikniku.

V Bergenu je na co se dívat

Bergen je městem okouzlujících vyhlídek, z nichž vynikají zejména tři. Nejdramatičtější je výhled z hory Ulriken, na kterou vede lanová dráha se závěsnými kabinami. Místní horu v rámci rodinných výletů zdolávají pěšky, někdy ji dokonce vybíhají. Budete ale potřebovat zatraceně dobrou fyzičku, rozhodně se nejedná o nenáročnou vycházku. Výhled na město, záliv a okolní hory ale rozhodně stojí za tu energii či případně norské koruny. K pohodovějšímu a kratšímu treku láká tamější náhorní plošina s několika chatkami a jezírky.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na vrcholu hory Ulriken.

Další, časově méně náročnou možností, je dráha Fløibanen, podobná té petřínské. Startuje přímo z městského centra. Zejména při západu slunce se turisté mísí se zamilovanými dvojicemi místních a kochají se působivým přírodním divadlem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Letní západ slunce v Bergenu z hory Fløyen.

Variantou pro iniciativní a soukromí preferující cestovatele je přístavní hotel Clarion. Pro své hosty, ale na pěkné požádání i veřejnost, nabízí střešní vyhlídku na historické centrum města. Výhled je sice komornější, ale pohled z ptačí perspektivy si v naprosté většině případů užijete zcela sami.

Muzea nabízejí moderní skvosty i dávné hrůzy

Milovníci kultury a historie budou mít v Bergenu žně. Umělecká KODE. muzea poskytují nevšední sbírku moderního umění. Můžete zde zhlédnout díla mistrů dvacátého století Picassa, Braqua, Kleeho a Miróa. Zdatně jim konkurují také lokální umělci v čele s právě probíhající rozsáhlou výstavou norského rodáka Edvarda Muncha. Průřez jeho stěžejní tvorbou, včetně studie k nejznámějšímu Výkřiku, můžete zhlédnout do konce srpna.

V centru města najdete také muzeum námořnictví, Hanzovní muzeum, muzeum školství nebo poměrně netradiční muzeum požárů, v okolí Bergenu dále můžete navštívit například muzeum skladatele Edvarda Griega nebo muzeum pletařství.

Zcela unikátním zážitkem je ale návštěva muzea lepry. To se nachází v prostorách bývalé nemocnice a sanatoria, kde ještě v polovině dvacátého století na zhoubné infekční onemocnění umírali pacienti. Husí kůže je při pohledu do jejich malých depresivních pokojíků zaručena.

Foto: Taťána Marenčíková

Areál Muzea lepry působí zvenku malebně, vnitřní prostory jsou jen pro silnější povahy.

Architekturou do minulosti

Nejen děti pak jistě ocení pozitivnější zábavu v bergenském akváriu, které disponuje více než 50 nádržemi a tematickým 3D kinem.

Mezi další volnočasové možnosti patří návštěva arboreta a botanické zahrady nebo typického severského kostela Fantoft Stavkyrkje, který byl původně postaven okolo roku 1150, před několika lety však lehl popelem.

Foto: Taťána Marenčíková

Bergenský Fantoft Stavkyrkje byl po ničivém požáru znovu postaven.

Už samotná procházka nejstarší částí města s hanzovními kořeny, zvanou Bryggen, je nejen estetickým, ale i kulturním zážitkem. Na 60 dřevěných pestrobarevných domků s kamennými základy bylo již v roce 1979 zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

Samostatnou norskou kapitolu tvoří fjordy

Zvolíte-li pouze prodloužený víkend, nenechte si ujít tříhodinový výlet rychlolodí na sympatické trase z Bergenu do Mostraumenu.

Když máte alespoň dva dny, vydejte se na výlet k Nærøyfjordu, který je právem označován za jeden z nejkrásnějších fjordů Norska. Z Bergenu vede přímá autobusová linka do Gudvangenu, kde lze obrazně, ale také doslovně zakotvit. Lodní doprava fjordem zde podle směru trasy začíná, nebo končí. Nedaleký kemp disponuje útulnými chatičkami a výhled z oken a terasy je neskutečný. Kolik vodopádů zrovna napočítáte, záleží na ročním období a momentálních srážkách.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Při průjezdu Nærøyfjordu nebudete vědět, kam se dívat dřív.

Do Undredalu nejen za sýrem

Krásu Nærøyfjordu můžete poznávat různými způsoby. Sportovci mohou využít půjčovnu kajaků, milovníci vysoké rychlosti zvolí adrenalinový rychločlun. Nejčastější formou dopravy jsou však pravidelné lodní linky. Plavbu fjordem si tak můžete rozdělit do několika úseků a zkombinovat s pěšími túrami ve vybraných zastávkách. Byla by škoda neprohlédnout si hlavně Undredal.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Undredal dokonale reprezentuje malebnou norskou krajinu.

Vesnička, která je domovem zhruba stovky stálých obyvatel, je pravděpodobně tím nejmalebnějším, co můžete v této oblasti zhlédnout. Krajina zdatně konkuruje lokalitám z filmové trilogie Pán prstenů a jako bonus můžete navštívit výrobnu tamních vyhlášených sýrů. A hlavně je ochutnat. Mají nezvyklý karamelový nádech.

Jak zastavit a opět přivolat loď

Hodí se zdůraznit, že koupit si dopředu jízdenku na konkrétní čas s cílovou stanicí Undredal nestačí. Většina turistů volí přímou trasu napříč fjordem bez zastávek, a tak je nutné jakoukoli odchylku od normálu nahlásit předem posádce lodi, nejlépe snad osobě u kormidla. Protože poté, co loď suverénně mine přístavní molo ve vámi vybrané a zaplacené stanici, se rychle poučíte, že ani české ujištění jižansky vyhlížejícího stevarda: „Můžete jet, kam chcete,“ nemusí stačit. Proto těžko říct, zda doporučit zastávku na trek v okolí Styvi. Z lodi vypadalo pěkně, i když poměrně pustě.

Když se dostatečně pokocháte okolím v místě, kde se vám podařilo vystoupit, a chcete pokračovat v cestě lodí do cílové stanice, rozsviťte majáček u přístavního mola. Zoufalé mávání by mohlo zabrat, ale také nemuselo. Podle blikajícího majáčku sice kapitán kolem projíždějící lodi nepozná směr, kterým míříte, ale při nejhorším si přivoláte loď se stovkou či dvěma turistů v opačném směru. Berou to s humorem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Nezapomeňte rozsvítit majáček.

Flåm nenadchne, vlaková trasa ano

Cílovou zastávkou při cestě fjordem z Gudvangenu je městečko Flåm, kde se turismus zabydlel ve velkém. Stánky s vikingskými suvenýry jsou tu v obležení vždy a všechno fotících Asiatů. Přesto má Flåm, mimo autentické atmosféry, taktéž co nabídnout.

Je počáteční stanicí železnice Flåmsbana, která patří mezi nejstrmější na světě. A Norové ji rádi označují také jako nejkrásnější, při projížďce jim to jistě nebudete vyčítat. Zvlášť v zastávce u proslulého vodopádu Kjosfossen.

Foto: Taťána Marenčíková

S nadmořskou výškou stoupá množství sněhu

Božská krabí klepítka

V městečku byste si dále neměli nechat ujít čerstvě grilované plody moře, které jsou oproti Bergenu přece jen levnější, a dokonce chutnější. Hlavně krabí klepítka stojí za hřích.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vodopád Brekkefossen stojí za nějakou tu námahu.

Dalším lákadlem Flåmu je opět vodopád, nedaleký a méně navštěvovaný Brekkefossen. První půlhodinka volné chůze k němu vede rovinatou krajinou, pak ale narazíte na ukazatel vedoucí strmě do kopce. A bude hůř. Druhou půlhodinu si budete říkat, že ten vodopád vlastně zas tak moc vidět nepotřebujete, jsou jich přece všude tucty.

Ale pokud vydržíte, odměnou vám bude fotografická pauza jak s výhledem na město s fjordem v pozadí, tak na hektolitry valící se vodní masy, kvůli které jste celý ten šílený výšlap podnikli. A ten stojí za to. Další turisté vás navíc téměř jistě rušit nebudou. Jedinými společníky zaslouženého odpočinku v nádherné krajině budou vodní tříšť a jehňata s cinkajícími zvonečky.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Společníci na cestě

Bergenská turistická karta

Muzeum lepry je jedním z velkého množství muzeí, do kterých je s turistickou kartou Bergen Card vstup zdarma. Tato karta se dále vztahuje i na ty nejpopulárnější výstavy, ale třeba i lanovky či akvárium. Prodává se ve 24hodinové, 48hodinové a 72hodinové variantě. Jednodenní karta vyjde pro dospělého na 240 norských korun, dítě na 90 norských korun. Vícedenní varianty pak stojí na den výrazně méně. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám