Hlavní obsah

Během olympiády v Riu se mohou turisté ubytovat ve slumech

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu proběhnou v brazilském Riu olympijské hry. Vzhledem k tomu, že město očekává příliv téměř 400 000 návštěvníků, pozornost se upíná na možnosti ubytování. Alternativou klasických hotelů mají být slumy, takzvané favely.

Během olympiády se turisti mohou v Riu ubytovat ve faveláchVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Spousta návštěvníků chce poznat opravdové Rio a dostat se pod jeho povrch. Francouzská turistka Sabrina Noblancová pobyt v jedné favele prožila a prý se jednalo o neobyčejný zážitek. „Představovala jsem si to úplně jinak — jako nebezpečné místo, kde se střílí z pistolí. Ale je to ghetto, kde se rodiny navzájem chrání a sdílejí své životy,“ tvrdí.

Od roku 1970 převzaly vládu nad favelami konkurenční drogové frakce a díky narůstajícímu násilí vyhnali mnoho obyvatel z domovů. V roce 2008 byly před mnoha slumy umístěny policejní jednotky, aby potlačily případnou drogovou aktivitu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na favely v Riu.

Podle manažera 12 let starého hostelu Solange dos Santose je ubytování turistů uvnitř komunity dobrým způsobem, jak odstranit přetrvávající představy o násilné minulosti. „Založit hotel ve favele je obtížné, ale zlepšuje se to. Lidé přicházejí, žijí v komunitě a uvědomují si, že to je velmi vzdálené od toho, co slyší. Je to poklidný svět,“ řekl.

V ubytovně s osmi pokoji, od osmilůžkových místností až po soukromé, si dos Santos účtuje 50 až 100 reais za noc, což je v přepočtu zhruba 322 až 644 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám