Hlavní obsah

Australské město duchů může chytit druhý dech

Michael Švarc, Novinky, Michael Švarc

Už zhruba 70 let zeje prázdnotou. Městečko duchů Cossack v Západní Austrálii bývalo kolébkou perlového průmyslu v zemi, nyní se jeho ulicemi prohání víceméně jen vítr a sem tam nějaký zbloudilý návštěvník lačnící po autentickém zážitku. Městu však svitla naděje – brzy by totiž mohla začít jeho transformace v mnohem větší turistickou atrakci, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Městečko bývalo centrem australského perlového průmyslu.

Článek

Městečko Cossack, ležící asi 1300 kilometrů severně od Perthu, je na rozdíl od mnoha jiných podobných míst udržované. Budovy nejsou ani po 70 letech v dezolátním stavu a ulice jsou čisté. To díky místnímu správci, který je dost možná jediným pravidelným návštěvníkem.

Městečko by však brzy mohlo přestat hibernovat, protože se plánuje ambiciózní rekonstrukce, která by ho proměnila ve velkou turistickou atrakci s ubytováním, kavárnami, galeriemi a místy pro kempování. Do rekonstrukce městečka by se zřejmě nikdo nehrnul, kdyby nestálo na území turisticky lákavého trojúhelníku pobřežní osady Coral Bay, města Karratha a národního parku Karijini.

O osudu se dlouho debatovalo a teprve v říjnu došlo k pokroku. Vláda Západní Austrálie, která Cossack vlastní, nyní shání investory, kteří by městečko vydupali z pouštního prachu a dodali mu nový život.

Historie Cossacku ovšem není úplně veselá. Právě v této oblasti se totiž počátkem 19. století zrodil australský perlový průmysl, v němž museli jako otroci pracovat původní obyvatelé kontinentu. „Až příště budete žasnout nad krásou perly ze Západní Austrálie, věnujte myšlenku Aboridžincům, kteří v těch nejtemnějších dnech trpěli nejvíce,“ uvádí vzpomínková plaketa ve městě.

Ta je součástí přes dva tisíce kilometrů dlouhé trasy, jež turisty seznamuje s místy, vírou a kulturou původních obyvatel kontinentu. Podle šéfky oblastní turistické centrály Natashy Maharové by byl Cossack ideálním místem, kde by se návštěvníci mohli dozvědět o perlovém průmyslu i jeho stinných stránkách. Kromě tří týdnů, po které se v městečku koná lokální umělecký festival, je tu totiž prázdno.

„Bylo by skvělé vidět městečko, jak se udržitelným způsobem rozvine a bude žít po celý rok,“ míní Maharová. „Vyprávět příběh o perlovém průmyslu z pohledu Aboridžinců by byla skvělá turistická iniciativa,“ doplnila.

Mají omezenou životnost

Už samotná atmosféra města je podle Maharové zajímavá. „Když procházíte prázdnými ulicemi a vidíte všechny ty krásné budovy, vtáhne vás to do historie,“ míní.

Západní Austrálie je rozlehlý stát, přičemž až 80 procent obyvatel žije v Perthu. Malá městečka tak fungují do té doby, dokud funguje i průmysl, který je zrodil. Cossack není zdaleka jediným případem, výjimečný je ovšem jeho stav a zachovalost, protože nebyl ponechán svému osudu.

Turisté, kteří se do něj vydají, nemohou minout žádnou z původních staveb, jako jsou pošta, celnice, policejní stanice s věznicí nebo budova soudu, která nyní funguje jako muzeum. Panoramatické výhledy si pak užijí na vršku Tien Tsin Lookout, jež sousedí se sto let starým karanténním lazaretem pro nemocné s leprou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám