Hlavní obsah

Archeologové našli vzácnou mozaiku na odlehlých kyperských polích

Novinky, Linda Nguyenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 2000 let nedotčenou mozaikovou podlahu s výjevy ze starověkých závodů vozů tažených koňským čtyřspřežím našli archeologové na Kypru, přibližně 22 kilometrů západně od hlavního města. Odborníci datují její původ až do 4. století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili na Kypru vzácnou mozaikuVideo: Reuters

 
Článek

Na mozaiku, dlouhou zhruba 26 metrů, narazil farmář z Akaki, ale trvalo několik let, než místní úřady oblast plně odkryly. „Mozaika je jediná svého druhu, jaká se kdy na Kypru našla, a je jedna z devíti mozaik zobrazujících scény z hipodromu z období starověkého Říma,“ uvedla vedoucí archeoložka Fryni Hadjichristofiová, specializující se na mozaiky.

Mozaiková podlaha je bohatě zdobená geometrickými tvary, zachycuje několik scén závodů vozatajů v aréně na dvoukolových vozech tažených čtyřspřežím. Výjev je doplněný popiskem ve starořečtině, znalci se domnívají, že se s největší pravděpodobností jedná o jména koní. „Byla jsem u vytržení, když jsem to poprvé uviděla,“ vzpomíná Hadjichristofiová.

Mozaika byla nalezena pod tratí, kudy kdysi vedla železniční dráha, v oblasti známé spíše díky pěstování kvalitní zeleniny a brambor než archeologickými nalezišti. „Původ mozaiky je ještě stále záhadou, může být součástí domu nějakého bohatého člověka, ale to vyžaduje ještě další prozkoumání,“ dodává Hadjichristofiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám