Hlavní obsah

Alpská střediska se připravují na začátek sezóny, v některých se již lyžuje

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní provincie Itálie naši lyžaři dobře znají – Jižní Tyrolsko a Trentino spojuje nejen pohoří Dolomity, ale třeba také dokonalý skipass Dolomiti Superski, na který se dá absolvovat 1200 kilometrů sjezdových tratí. Začátek sezóny startuje 1. prosince.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Štíty Dolomit hlídají v severní Itálii všechny sjezdovky.

Článek

V Trentinu se letos všechno točí kolem sportovních akcí. Už 18. prosince se opět pojede v Madonně di Campiglio Světový pohár, slalom na legendární závodní sjezdovce 3-Tre.

Další vrcholnou akcí je potom od 20. února do 3. března 2013 Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Val di Fiemme, k čemuž se soustřeďují všechny síly, aby vše dopadlo alespoň tak dobře jako v letech 1991 nebo 2003. Plno věcí týkajících se tohoto mistrovství se samozřejmě zase vylepšuje počínaje tratěmi, zázemím pro diváky, dopravou atd.

Pro naše lyžaře je tato akce přitažlivá nejen proto, že se do Val di Fiemme jezdí hodně lyžovat, ale také proto, že na posledním MS v roce 2003 náš Martin Koukal vyhrál vrcholný závod – běh na 50 km. A co když se zase někdo z našich utrhne?

1. prosince pak už mohou první nedočkavci vyzkoušet některou ze sjezdovek spadajících do Dolomiti Superski (Val di Fiemme, Val di Fassa, San Martino di Castrozza) nebo Skirama (Madonna di Campiglio, Pinzolo, Val di Sole, Paganella, Passo Tonale, Pejo, Monte Bondone, FolgariaLavarone).

1. prosince pak už mohou první nedočkavci vyzkoušet některou ze sjezdovek spadajících do Dolomiti Superski (Val di Fiemme, Val di Fassa, San Martino di Castrozza) nebo Skirama (Madonna di Campiglio, Pinzolo, Val di Sole, Paganella, Passo Tonale, Pejo, Monte Bondone, FolgariaLavarone). www.visittrentino.it

www.dolomitisuperski.com

Jde to i bez auta

Ekologické myšlení neopouští Jihotyrolany ani na sjezdovkách. Už od loňska mohou na vlajkové lodi této severní provincie, na Kronplatze, lyžařští nadšenci přesednout z vlaku rovnou na lanovku. Vede ze železniční zastávky Percha/Perca a na kopci, který ji spojuje s vrcholem, je zároveň nejdelší trať na Kronplatzu.

Hora, jež se italsky jmenuje Plan de Corones, se dá už zdálky poznat podle toho, že má jakoby uříznutý vrcholek a lyžaři se díky tomu mohou odsud celý den spouštět po svazích, na něž zrovna svítí slunce. Užívat si mohou na 114 kilometrech sjezdovek.

Hlavně rodinám s dětmi je určena náhorní plošina Seiser Alm/Alpe di Siusi, která má 66 km sjezdových tratí. Je to vlastně jedna velká alpská louka, kde se v létě pase dobytek a v zimě prohánějí lyžaři. Zdejší kopce jsou příjemně carvingové, většinou překonávají 400metrové převýšení bez ostrých sklonů. To vyhovuje především rodinám s dětmi, které tu bývají oblíbenou klientelou.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Už sedmým rokem se nejen sjezdovky, ale i horské chaty, chalupy i náměstíčka pravidelně rozeznějí hudbou při akci Swing on Snow. Festival trvá osm dnů a návštěvníkům nabízí nejrůznější hudební styly – mix jazzu, soulu, popu a klasické hudby. Většinou zde hrají kapely, které pocházejí z alpských regionů a na svých koncertech se snaží ukázat, jak se jim daří propojit různé hudební styly s místní muzikou. Tuto zimní sezónu se Swing on Snow koná od 20. do 27. ledna 2013 a každý den se hrají tři koncerty.

Údolí hlídá horský masív

Nejkrásnější přírodní kulisu pak najdou vyznavači lyžování v údolí Hochpustertal/Alta Pusteria.

Sedm středisek, z nichž jsou nejzajímavější Helm/Monte Elmo, Rotwand/Croda Rossa, Haunold/Monte Baranci, hlídá kouzelná dominanta – horský masív Drei Zinnen/Tre Cime, jeden ze tří symbolů Dolomit. Mezi středisky pendluje skibus a propojuje celkem 77 kilometrů sjezdovek.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Každý rok v prosinci Hochpustertal/Alta Pusteria hostí prestižní závod Světového poháru ve skikrosu. Mezi borci se objevuje pravidelně také český závodník Tomáš Kraus, který je tu hodně populární. Závody se konají v malém městečku Innichenu/San Candidu s hotely z 18. století. Zdejší svahy mají sice jen pár kilometrů, ale zato náročný carvingový sklon, který je součástí závodní tratě.

Klání se letos koná od 21. do 23. prosince, ale sezóna v jihotyrolské provincii startuje už prvního prosince. A na ledovci Val Senals/Schnalstal se lyžuje už od října.

www.suedtirol.info

Rakousko má našlápnuto

Salcbursko

Nejen proslulá oblast Kaprun/Zell am See, kde se člověk ocitá v kouzelném světě ledovců, ale i největší lyžařský ráj Rakouska Ski amadé se středisky Flachau, Wagrain, Hochkönig a St. Johann in Pongau se už nemohou dočkat zahájení sezóny.

Kaprun/Zell am See

10. – 11. listopadu 2012, víkend White Start Gletscherweekend, Kitzsteinhorn

Obertauern

24. listopadu 2012, zahájení zimní sezóny Opening Event The Bosshos

St. Johann im Pongau

24. listopadu 2012, Ski Opening

Flachau

29. listopadu – 2. prosince 2012, Start up 13 – zábava na třinácti sjezdovkách

Saalbach – Hinterglemm – Leogang

6. – 9. prosince 2012, Swatch Snow Mobile

7. – 9. prosince 2012, Sport 2000 Snowmania ve Skicirku

13. – 16. prosince 2012, Rave on Snow

Rauris

14. prosince 2012, Winteropening

Lungau

24. prosince 2012, Großeck/ /Speiereck

Tyrolsko

Zima v Tyrolsku je plná slunce a sněhové nádhery. Najdete zde malé lyžařské oblasti uprostřed zasněžených lesů, ale i rozlehlé skiareály a snowparky. Dlouhé a široké sjezdovky, stylové horské chaty a milí lidé v zářícím zimním slunci. Večer příjemné apres-ski nebo hezké restaurace – taková je zima v Tyrolsku. A sezóna zde již začíná!

Hintertux

Pestrý start sezóny sněhu a ledu zajistí přirozeně pět tyrolských ledovců. Neplatí to ovšem tak doslova pro Hintertuxský ledovec, protože tato jediná rakouská celoroční lyžařská oblast nabízí radovánky na sjezdovkách po celých 365 dní v roce. Letos v zimě tu přibude dalších 86 kilometrů sjezdovek.

Stubaital

Na Stubaiském ledovci, největší ledovcové lyžařské oblasti v Rakousku, začíná zimní sezóna od poloviny září. Království sněhu nabízí kromě 110 km sjezdovek všech stupňů obtížnosti i sjezdovky pro rodiny a záruku sněhu od října do června.

Stubaiské údolí se nachází pouhých 20 minut od hlavního města spolkové země Innsbrucku a Brennerská dálnice zaručuje optimální dostupnost z Německa, Rakouska, Švýcarska i Itálie. Stubaiské údolí je 35 kilometrů dlouhé, obklopené 80 ledovci a 109 třítisícovkami a disponuje svými pěti hlavními středisky: Neutstift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg.

Sölden

17. listopadu 2012, Maxxx Mountain Winterstart Giggijoch

Ötz/Hochötz

14. – 16. prosince 2012, Winterstart

Obergurgl – Hochgurgl

15. – 25. listopadu 2012, zahájení zimní sezóny Winteropening

16. listopadu 2012, Openingparty, zimní palác

St. Anton am Arlberg

Lyžařský region St. Anton am Arlberg zve ve dnech 30. listopadu – 2. prosince 2012 na slavnostní zahájení lyžařské sezóny.

23. listopadu 2012 – zahájení zimní sezóny

Zahájení zimní sezóny v Ischglu je každoročně událostí, jejíž věhlas se šíří až za hranice střední Evropy. Na začátek sezóny 2012/2013 (1. prosince 2012) se bude konat velkolepý zahajovací koncert Top of the Mountain.

Alpbachtal

14. – 16. prosince 2012, Winteropening Party

Nauders

Štýrsko

Štýrsko oplývá v zimě romantickým šarmem. Slunečná, k jihu otevřená vysokohorská pláň se závějemi sněhu – to je zimní Ramsau na úpatí masívu Dachsteinu.

Ramsau am Dachstein

Lyžařské středisko Ramsau am Dachstein – lyžování v srdci lyžařské oblasti na čtyřech horách a uprostřed Ski Amadé.

Idylické středisko zimních sportů Ramsau am Dachstein má pohádkovou polohu uprostřed nádherných lyžařských svahů na čtyřech horách – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen, Reiteralm – a pod Dachsteinským ledovcem.

Přímo v Ramsau je turistická sjezdovka pro rodiny s dětmi na Rittisbergu. Jedna permanentka v Ramsau nabízí nepřeberné možnosti lyžování.

23. – 24. listopadu 2012, Skitouren–Opening

6. – 9. prosince 2012, Winter Langlauf Opening

Schladming

30. listopadu 2012, Skiopening Planai se Swedisch House Mafia a ti nejlepší DJ’s.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám