Hlavní obsah

A pizzaři skončí na dlažbě. V Římě chystá ikonické jídlo první výdejní automat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automaty na nápoje, bagety nebo čokoládové tyčinky nejsou ničím neobvyklým. V Římě ale zprovoznili jeden unikát. Je jím automat na čerstvou pizzu, schopný ikonické italské jídlo připravit do tří minut. Strávníci mohou průběh pozorovat živě skrze malé okénko. Reakce jsou ale velmi smíšené, píše server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Římě zprovoznili první automat na pizzuVideo: Reuters

 
Článek

Výdejní automat Mr. Go Pizza nabízí celkem čtyři druhy tohoto světově proslulého jídla. Mezi nimi i nejklasičtější pizzu Margherita, za jejíhož tvůrce je označován Raffaele Esposito. Pokrm s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a čerstvou bazalkou měl vymyslet na konci 19. století u příležitosti návštěvy královny Markéty Savojské v Neapoli.

Cena pizzy se v automatu pohybuje od 4,50 do 6 eur, tedy v rozmezí 115 až 150 korun. Stroj přímo před zraky strávníků uhněte těsto a vyskládá na něj i zbylé ingredience. Do tří minut je hotovo a hladoví lidé mohou vesele pokračovat dál.

Itálie opětovně přivítá turisty od poloviny května

Cestování

Reakce na pizzu jsou nicméně velmi smíšené. Podle serveru CNN lidé pokrm hodnotí jako přijatelný, pokud člověk opravdu spěchá, někteří ho však označují za vyložený horor. „Vypadá dobře, ale je mnohem menší než v restauraci a ingrediencí je méně,“ uvedl penzista Claudio Zampiga, který automat po jeho spuštění v minulém týdnu vyzkoušel.

Známá po staletí

Šanci pizze z automatu dal i rodák z Neapole, student Fabrizio Pugliese. Chuťově ho prý ale nepřesvědčila. Podle mladíka měla mnohem blíže k pokrmu zvanému piadina, což je druh pšeničné placky, která je populární v severní Itálii. „Je to v pohodě, ale není to pizza,“ zhodnotil jídlo.

Penzistka Gina, která si nepřála uvést příjmení, se nad produktem vyloženě zhrozila. „Strašné. Pizza se má jíst horká, ihned. Tohle mě neuspokojuje,“ uvedla.

Automat na pizzu to bude mít mezi Italy zřejmě těžké. V jeho blízkosti se navíc nacházejí klasické restaurace, ve kterých se mohou návštěvníci pokochat výrobou pizzy přímo od pizzaře. A to pro mnohé rovněž představuje důležitý rituál.

„Nikdy by mě asi ani nenapadlo jíst pizzu, kterou vyrobil stroj,“ uvedl Giovanni Campana. Přece jen však výrobek od Mr. Go Pizza zkusil.

Pizza se v různých formách jí v Itálii už po staletí. Obecně se má za to, že její současná verze vznikla v Neapoli, kde ji dovedli k dokonalosti. Známá Margherita, jež nese jméno po zmiňované královně, byla složená z rajčat, sýra a bazalky i kvůli barvám, které kopírují italskou trikoloru.

Američanka si na Sicílii koupila několik domů za euro. Skvělé rozhodnutí, pochvaluje si

Cestování

Anketa

Ochutnali byste pizzu z automatu?
Ano, vyzkoušel/a bych ji
46,6 %
Dal/a bych přednost pizze z restaurace
49,7 %
Pizzu vůbec nejím
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 940 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám